Afrikában is zajlik az orosz–ukrán háború

  • narancs.hu
  • 2024. július 30.

Külpol

Egyik oldalon a Wagner Afrika-hadteste, a másikon az ukrán hírszerzés által segített tuareg szeparatisták.

Az ukrán katonai hírszerzés azt állítja, hogy segített egy helybeli csapatnak megtámadni az orosz Wagner-zsoldoscsoport egyik egységét a nyugat-afrikai Maliban, és a rajtaütés sikeres volt – tudósított a Guardian.

Ha ez igaz – állapítja meg a 444 –, Kijev Moszkvával folytatott harca globális dimenziót öltött.

Azt tényleg elismerte a Wagner-csoporttal kapcsolatban álló Telegram-csatorna hétfőn, hogy az orosz zsoldoshadsereg súlyos veszteségeket szenvedett a múlt heti harcokban Mali területén. A beszámoló szerint Mali fegyveres erői és az orosz zsoldosok öt napon át harcoltak tuareg szeparatista erők és dzsihádisták ellen, akik nehézfegyverekkel, drónokkal támadtak, és voltak köztük öngyilkos merénylők is. Az ütközetben sok Wagner-harcos és az egyik parancsnok, Szergej Sevcsenko elesett. 

Az ukrán katonai hírszerzés szóvivője, Andrij Juszov erről azt mondta, hogy „a lázadók szükséges információkat kaptak, és nem csak információkat, amik lehetővé tették a sikeres katonai műveletet az orosz háborús bűnösök ellen”. Arról nem beszélt a szóvivő, hogy  ukrán katonák részt vettek-e a támadásban.

A Kyiv Post azonban hétfőn közzétett egy fényképet, amelyen mali lázadók ukrán zászlót tartanak a kezükben. 

Mali kormánya tíz éve harcol felkelőkkel az ország északi részén, ebben segíti a Wagner-csoport. A hírek szerint az ukrán katonai hírszerzés Szudánban is aktív. 

Az ukrán hadvezetés azért vette célba a Wagnert Afrikában, mert ezekre az országokra Oroszország érdekeltségi zónaként tekint, ahonnan nyersanyagokat – aranyat, gyémántokat, gázt, olajat – lehet szerezni, ami jól jön az ukrajnai háború folytatásához – magyarázta Szerhij Kuzan, a kijevi Ukrán Biztonsági és Együttműködési Központ igazgatója. Mint mondta, Ukrajna arra törekszik, hogy „likvidálja” a Wagner legtapasztaltabb harcosait, csökkentve a zsoldossereg katonai erejét, ez bosszú is az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért

A Wagner-zsoldosok tavalyi lázadása után – de még vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak a légi balesete/megölése előtt – arról szóltak a hírek, hogy a csoportot Ukrajnában nem vetik be, mert nem kötött szerződést az állammal, így Afrikába megy a magánhadsereg.

Arról, hogy a Wagner „Afrika-hadtestét”, vagy annak egy részét mégis visszahívja az orosz hadvezetés, és megint az ukrán fronton veti be, idén májusban írt a Magyar Nemzet

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk