Két katonai vezető elfogása lehetett Prigozsin eredeti terve

  • 2023. június 28.

Külpol

A Wall Street Journal és nyugati hírszerzők szerint a szombati pancserpuccs helyett Szergej Sojgut fogták volna el a wagneriták.

Szombaton a Wagner-zsoldoshadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin megindult Moszkva felé, majd visszafordult, most pedig talán Fehéroroszországban van, a gépe legalábbis megérkezett – kérdés, hogy Putyin valóban amnesztiában részesíti-e a résztvevőket. Eddig úgy tűnik, hogy ígéreteivel ellentétben a válasz: nem.

A Wall Street Journal most arról ír, hogy Prigozsin eredeti tervei között szerepelt két magas rangú katonai vezető elfogása is. El akarta kapni Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov generálist, akik az ukrán határra tettek „látogatást”.

Az orosz FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) és az orosz légierő parancsnoka, Szergej Szurovikin már két nappal szombat előtt értesült Prigozsin elgondolásáról, így annak meg kellett változtatni a tervét: így indult az utolsó pillanatban Moszkva felé a 25 ezer fős csapatával.

Két európai biztonsági szakember a CNN-nek azzal árnyalja a képet, hogy nem biztos, hogy komolyan kell vennünk, hogy Prigozsin valóban el akarta kapni a katonai vezetőket, illetve valóban hihető, ha tett is ilyen állítást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk