Alkut kötött a katonákkal Mugabe, lemond elnöki pozíciójáról

  • narancs.hu
  • 2017. november 20.

Külpol

Megbukott a világ legöregebb diktátora.

Robert Mugabe zimbabwei elnök beleegyezett abba, hogy lemond, és megfogalmazta az erről szóló levelet – számolt be hétfőn a CNN amerikai hírtelevízió egy forrást idézve, amely előtt ismert a politikus és a hatalmat a múlt héten átvevő hadsereg tábornokaival folytatott tárgyalások állása.

A katonákkal kötött alku értelmében Mugabe és felesége, Grace teljes védettséget kap.
Két magas rangú kormányzati forrás a brit hírügynökségnek már vasárnap este arról számolt be, hogy Mugabe kész lemondani, de távozásának körülményeiről nem tudtak részletekkel szolgálni.

A 93 éves Mugabe az ország 1980-ban történt függetlenné válása óta vezette az országot. A válság november 6-án kezdődött, amikor Mugabe menesztette alelnökét. Mnangagwa elhagyta az országot, és távozása után Grace Mugabe tűnt az utódlásra esélyes jelöltnek. November 13-án Constantino Chiwenga vezérkari főnök bejelentette, hogy a hadsereg nem habozik közbelépni a politikai feszültségek csillapítása érdekében. Másnap páncélozott járművek jelentek meg Harare elővárosaiban. A katonák éjjel bevonultak a városba, átvették az ellenőrzést az állami műsorszolgáltató felett. Szerdán a hadsereg átvette az ország irányítását a kormánytól, Mugabét pedig házi őrizetbe helyezték.

Ezrek tüntettek a zimbabwei elnök, Mugabe ellen

Országszerte a hadsereget támogató tüntetést szerveztek, és a házi őrizetben lévő Robert Mugabe elnök távozását követelték demonstrálók szombaton Zimbabwében. A legnagyobb, többezres megmozdulás a fővárosban, Hararéban volt. A BBC riportere szerint a zászlókkal és transzparensekkel felvonuló tüntetők a puccsot végrehajtó hadsereg katonáival haverkodtak.

Figyelmébe ajánljuk