Kudarcba fulladt Merkelék kormányalakítása

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. november 20.

Külpol

Akár új választások is jöhetnek.

Kudarcba fulladtak vasárnap késő este Berlinben az egyeztetések, miután a liberálisok (FDP) kivonultak a jobbközép pártszövetség (CDU/CSU) és a Zöldek részvételével zajló koalíciós tárgyalásokról.

„Jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni” – jelentette ki Christian Lindner, az FDP elnöke a sajtónak nyilatkozva, miután pártja bejelentette, hogy ott hagyta az egyeztetést. Hozzátette, hogy a hetekig tartó megbeszéléseken „nem sikerült megtalálni a közös alapot” Németország modernizációja érdekében, és nem sikerült megteremteni a bizalmat a pártok között.

Merkel ma tájékoztatja Frank-Walter Steinmeier államfőt arról, hogy eredménytelenek a koalíciós tárgyalásai az FDP-vel és a Zöldekkel. „Ezen a napon mélyen el kell gondolkoznunk azon, hogy milyen irányba megy Németország” – mondta. Kancellárként mindent megtesz, hogy biztosítsa az ország megfelelő vezetését „a következő nehéz hetekben is”. Merkel hozzátette, hogy a CDU/CSU kész folytatni a felelősségteljes tárgyalásokat.

Horst Seehofer, a CSU elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: „a tárgyalások kudarca és egy igazi kormány hiánya teher az országnak”. Reinhard Bütikofer, a Zöldek egyik politikusa pedig azt írta a Twitteren a liberálisok döntéséről: „A populista háborgást választották a kormányzati felelősség helyett.”

Az alábbi három lehetőség van: vagy a CDU/CSU kisebbségben kormányoz a Zöldekkel, vagy folytatja a szociáldemokratákkal – bár az SPD már korábban leszögezte, hogy ellenzékben marad –, vagy új választásokat kell kiírni.
A Reuters szerint mivel Angela Merkel bejelentette, hogy a tárgyalások kudarcáról hétfőn tájékoztatja az államfőt – az elnök  jogköre új választást kiírni –, ez arra utal, hogy a kancellár nem kísérli meg a kisebbségi kormányzást a Zöldekkel.

A német választások utáni elemzésünket itt olvashatják:

A CDU-n belül már melegít az utánpótlás: aligha lesz problémamentes a Jamaica-koalíció

Mit kezd Merkel a dühös németekkel? Merkel negyedszerre is nyert, de a német társadalmon meg úrrá lett a kétségbeesés. A kettő persze nem feltétlenül függ össze egymással. A stabilitást ígérő és Németország szebb arcát képviselő kancellár mellett ugyanis harmadik legerősebb erő lett a szélsőjobboldali AfD.

Figyelmébe ajánljuk