Amerika válasza Oroszországnak: az Egyesült Államok minden eshetőségre felkészült

Külpol

Antony Blinken a következő napokban további megbeszélésekre számít Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Válaszolt az Egyesült Államok arra a kétoldalú szerződéstervezetre, amit Oroszország még december közepén küldött az orosz-ukrán válsággal kapcsolatosan. Antony Blinken amerikai külügyminiszter magyar idő szerint szerdán késő este közölte, az Oroszországnak küldött amerikai válasz "komoly diplomáciai útvonalat" jelöl ki. Az Egyesült Államok nyitott a párbeszédre, ugyanakkor most az oroszok térfelén "pattog a labda" - tette hozzá Blinken.

Mint azt korábban megírtuk, Moszkva azt várja a NATO-tól, hogy garantálja, Ukrajna soha nem csatlakozhat a nyugati katonai szövetséghez, illetve vonják ki a NATO-erőket a posztszovjet országokból.

A külügyminiszter nem részletezte, hogy pontosan mit tartalmaz az amerikai válasz, de azt kiemelte, hogy Joe Biden elnök jóváhagyásával küldték el, aki személyesen részt vett a levél szerkesztésében és szövegezésében. Blinken azt is hozzátette, hogy a válasz Ukrajnával és Washington európai szövetségeseivel egyeztetve született meg. Mint mondta, az orosz követelésekre adott amerikai válasz azt tükrözi, hogy Washington nyitott a párbeszédre, és a diplomáciát részesíti előnyben, de Oroszországtól függ, hogyan reagál. Arra figyelmeztetett, hogy

az Egyesült Államok minden eshetőségre felkészült.

Antony Blinken azt is világossá tette: az Egyesült Államok "eleve esélytelennek tartja", hogy teljesüljenek azok az orosz követelések, amelyek azt várják el a NATO-tól, hogy vonja vissza csapatait és fegyvereit Kelet-Európából, valamint zárja ki Ukrajna esetleges jövőbeni csatlakozásának lehetőségét. Ezzel szemben Washington kész a párbeszédre olyan témákban, mint például a fegyverzetellenőrzés és a bizalomépítő intézkedések.

Blinken az újságíróknak arról is beszámolt, hogy a következő napokban további megbeszélésekre számít Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.