Angela Merkel arról beszélt, hogy a politikusoknak egy idő után hátrébb kell lépniük, mert a demokráciát a változás élteti

  • narancs.hu
  • 2018. december 31.

Külpol

A kancellár, aki tud önkritikát is gyakorolni évzáró beszédében.

Németországnak a saját érdekében nagyobb szerepet kell vállalnia a nemzetközi közösséget feszítő gondok megoldásában – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár újévi köszöntőjében, amelyet hétfő este sugároz az ARD és a ZDF német országos közszolgálati televízió.

Angela Merkel a kancellári hivatal által előzetesen ismertetett beszédben kiemelte, hogy az a meggyőződés vezeti munkájában, hogy „korunk kihívásaival csak az összetartás és a határokat átívelő együttműködés révén lehet megbirkózni”.

Mint mondta, az éghajlatváltozás, a migráció „irányítása és rendezése”, a harc a nemzetközi terrorizmus ellen mind-mind „sorskérdés”, amelyeket Németország a saját érdekében meg akar oldani, és ez akkor sikerülhet leginkább, ha mások érdekeit is figyelembe veszi.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az előző évszázad két világháborújából éppen az önérdek és a mások érdekeinek egyeztetése a tanulság, „de ezt a meggyőződést ma már nem mindenki osztja”, ezért „nyomás alá kerülnek” a nemzetközi együttműködés alapelvei.

Ebben a helyzetben „erőteljesebben ki kell állnunk meggyőződéseinkért, érvelnünk és küzdenünk kell, és a saját érdekünkben több felelősséget kell vállalnunk” – mondta Merkel, aki rámutatott, hogy Németország január 1-jétől két évre bekerül az ENSZ Biztonsági Tanácsába. Mint mondta, a testület tagjaként a „globális megoldásokért” harcol majd. Ezt a hozzáállást jelzi az is, hogy a szövetségi költségvetésben növeli a humanitárius segítségnyújtást és a nemzetközi fejlesztési együttműködést szolgáló forrásokat, de tovább emeli a védelmi kiadásokat is.

Németország azért is küzd, hogy az Európai Unió „robusztusabb” legyen, és javuljon döntéshozatali képessége. Arra is törekszik, hogy megmaradjon a szoros partneri kapcsolat Nagy-Britanniával az uniós tagság megszüntetése után – magyarázta a kancellár. Hozzátette: májusban az európai parlamenti választáson mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy az EU "a jövőben is a béke, a jólét és a biztonság projektje" legyen.

Angela Merkel az óév belpolitikai fejleményeivel kapcsolatban megjegyezte: tudja, hogy sokan elégedetlenek a kormánnyal, hiszen már a megalakítása is hosszú ideig tartott, működését viták jellemezték és sokat foglalkozott saját magával.

Kiemelte: a demokráciához elengedhetetlen, hogy az állami alkalmazottak mindent megtegyenek az ország békéjéért és a társadalom összetartásáért, és mindig vizsgálják, hogy miként járulhatnak hozzá ehhez személyesen. „Én ezt megtettem, méghozzá függetlenül attól, hogy mennyire nem volt kielégítő az elmúlt év”, hiszen 13 év a kancellári tisztségben önmagában is elég ok erre az önvizsgálatra.

Hozzátette, hogy a folyamat eredményeképpen októberben megnyitotta az utat egy „új kezdet” felé azzal, hogy bejelentette, a mostani törvényhozási ciklus után nem vállal többé politikai tisztséget. Szerinte ugyanis ez a dolgok rendje. Mint mondta, „a demokráciát a változás élteti”, így „azt építjük tovább, amit elődeink ránk hagytak, és az utánunk jövőknek formáljuk a jelenben”.

(via MTI)

Figyelmébe ajánljuk