Árnyékkormányt alakít a belarusz ellenzék

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. szeptember 30.

Külpol

Szvjatlana Cihanouszkaja két kabinettagot már meg is nevezett.

Árnyékkormányt alakít Szvjatlana Cihanouszkaja volt fehérorosz elnökjelölt, ellenzéki vezető. A Litániába menekült Cihanouszkaja szerdán a Telegram üzenetküldő szolgálat csatornáján jelentette be ezt.

A politikus emberi jogi biztosnak nevezte ki Harri Pahanjalo fehérorosz jogászt és jogvédőt, a gazdasági reformok irányítója Aljasz Aljahnovics lesz. Pahanyjalo sok éven át ügyvédként emberi jogi kérdésekkel foglalkozott hazájában, ismert újságírókat is védve. Több mint húsz évig a fehérorosz helsinki bizottság elnökhelyettese volt. Aljahnovics, a CASE Belarus nevű gazdasági elemzőközpont elnöke, számos fehérorosz gazdasági reform kidolgozója.

Cihanouszkaja más "árnyéktisztségekről" nem tájékoztatott. Oldalán azt írta, nem elég, hogy Aljakszandr Lukasenka elnök rendszere nem törvényes, de nem is tudja megoldani az előtte álló feladatokat. Ilyen körülmények között nem lehet tétlenkedve nézni azt, ahogy az ország egyre jobban a válságba süllyed. "Éppen ezért, hogy megrendezzük az új választásokat, folytatom a fehérorosz társadalom demokratikus erőinek összefogását szolgáló munkámat" - írta az ellenzéki politikus.

Az augusztus 9-én tartott elnökválasztáson Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékát szerezte meg, azonban sem az ellenzék, ezeket az eredményeket azonban sem az Európai Unió nem tekinti legitimnek. Belaruszban azóta folyamatosak az utcai tüntetések, amelyekkel szemben Lukasenka karhatalmi erővel lépett fel, többen el is hunytak a rendőri erőszak következményeképp.

Figyelmébe ajánljuk