Věra Jourová visszautasítja Orbán vádját: „Sosem bántottam a magyar embereket”

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 30.

Külpol

Az Európai Bizottság alelnöke azt hangsúlyozta, hogy "Egy demokráciában senki tettei nem állnak a kritika felett".

A Politicoválaszolt Orbán Viktor vádjaira az Európai Bizottság alelnöke, miután a magyar kormányfő kijelentette, hogy a Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti Věra Jourovával a kétoldalú politikai kapcsolatokat.

Vera Jourová úgy fogalmazott, hogy „személyes támadásokra” nem akar reagálni, egy dolgot azonban határozottan visszautasít: sosem bántotta a magyar embereket.

"Épp ellenkezőleg, mélyen tisztelem a magyar embereket és a választásaikat” – jelentette ki.

Jourová szerint ugyanakkor mindez nem azt jelenti, hogy ha szükséges, nem lehet kritikusan beszélni kormányok és választott képviselők tetteiről akár az Európai Bizottságban, akár a tagállamokban.

"Egy demokráciában senki tettei nem állnak a kritika felett" – hangsúlyozta.

Věra Jourová korábban a Spiegelnek adott interjúban arról beszélt, hogy Orbán Viktor beteg demokráciát épít, és félő, hogy a magyar közvélemény egy napon arra döbben rá, hogy a legutóbbi választás volt az utolsó, amelyet még szabadnak lehetett nevezni.

Orbán Viktor emiatt kedden levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben azt írta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével. Orbán szerint az EU-biztosnak távoznia kell a tisztségéből.

Orbán azt írta, hogy a bizottság alelnöke Magyarországot nyilvánosan „beteg demokráciának” nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy nincsenek abban a helyzetben, hogy „önálló véleményt alkossanak”. E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni – lassan már szokásosnak tekinthető – támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan.

Ursula von der Leyen szóvivője azt üzente, hogy a bizottság elnöke szorosan együttműködik Věra Jourová alelnökkel a jogállamiság ügyén, az elnök teljesen mértékben megbízik az alelnökben.

Figyelmébe ajánljuk