Árpád-házi Szent Erzsébet személye köt minket össze a világ egyik legkorruptabb országával

  • narancs.hu
  • 2024. október 7.

Külpol

Azt is megígérte Szijjártó Péter, hogy egyenlítői-guineai diákok tanulhatnak majd állami ösztöndíjjal a hazai egyetemeken.

„Ugyan most először jár magyar külügyminiszter Egyenlítői-Guineában, de a kapcsolataink a régmúltra nyúlnak vissza, hiszen a magyarok egyik legkedvesebb szentje, Árpád-házi Szent Erzsébet az ország fővárosának védőszentje. A közép-afrikai országok gazdasági szervezetének központja is itt van, ma a gazdasági, energetikai, vízügyi és oktatási együttműködésről tárgyalunk” – adta hírül Szijjártó Péter külügyminiszter.

A tárcavezető az egyenlítői-guineai kollégájával, Simeón Oyono Esono Anguéval közösen megrendezett sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a kereszténység és a katolikus hit fontos közös pontot jelent a két ország és a két nemzet között, stabil alapot ad az együttműködés felépítésének. „Magyarország és Egyenlítői Guinea is a békepárti globális többséghez tartozik. Hiszen mi, békepártiak, globálisan elsöprő többségben vagyunk” – tetézte a magyar külügyminiszter.

A békepártiság mellett „arra fókuszál ez az együttműködés, hogy Egyenlítői-Guinea OPEC-tag, nagyon fontos kőolaj- és földgázkitermelő. De jól tudjuk, hogy mind a kőolaj-, mind pedig a földgázmezők fáradnak, kezdenek kiürülni. Magyarországon kifejlesztettük a technológiát, amellyel a kifáradó kőolaj- és földgázmezőkből a kitermelés továbbra is lehetséges hatékonyan és környezetkímélő módon. És ezen technológiánkkal Egyenlítői-Guinea gazdaságának fejlesztéséhez hozzá tudunk járulni" – tette hozzá.

Emellett arról is megállapodtak, hogy egyenlítői-guineai diákok tanulhatnak majd állami ösztöndíjjal a hazai egyetemeken, elsősorban az egészségügyi képzésre koncentrálva. Az Egyenlítői Guinea a Transparency korrupciós indexén az előkelő 172. helyet foglalja el a száznyolcvanból.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk