A kormány állítása szerint nem tudott róla, hogy Mészáros Lőrinc bankja hitelezi a spanyol szélsőjobbot

  • narancs.hu
  • 2024. október 8.

Külpol

A Vox kampányra kapott hitelt az MBH-tól, de természetesen nincs itt semmi látnivaló.

A kormány nem tudta, hogy Mészáros Lőrinc bankja hitelezett a spanyol Voxnak – válaszolta Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére – írja a 24.hu.

Vadai eredetileg Orbán Viktortól szerette volna megtudni, milyen szerepe volt abban, hogy egy spanyol radikális párt magyar banktól kaphatott hitelt a tavalyi választási kampányaihoz, de természetesen nem a miniszterelnök válaszolt.

Szeptember végén a Vox a spanyol El Paísnak ismerte el, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH 9,2 milliós, vagyis úgy 3,6 milliárd forintos kölcsönt adott a 2023-as választási kampányukra.  Az információt Pepa Millán, a párt szóvivője erősítette meg a lapnak, aki azzal indokolta a kölcsön felvételét, hogy spanyol forrásból nem jutottak hitelhez. Az MBH Bank két részletben adott kölcsönt a pártnak. Az első részlet 6,7 millió euró, a második 2,6 millió euró volt. A párt azt is hozzátette, hogy a kölcsönt teljes mértékben visszafizették.

Vadai Ágnes kérdésére Fónagy János azt írta, hogy a kormány nem is tudott az MBH Bank „esetleges” hiteléről. „A kérdésben hivatkozott esetleges spanyolországi hitelnyújtásról kereskedelmi bank által – mint bármilyen egyéb esetben is – kizárólag üzleti alapon születhetett döntés, melyben a magyar kormánynak semmilyen szerepe nincs, arról információval nem rendelkezik.”

A Vox júliusban hagyta el addigi pártcsaládját az EP-ben, az ECR-t, és csatlakozott a Fidesz által alapított Patrióták Európáért frakcióhoz.

Orbán európai szövetségesei valahogy mindig piaci alapon kapnak hitelt Magyarországról, ráadásul mindig Mészáros Lőrinc érdekeltsége felől érkezik a pénz: az MBH elődje, az MKB Marine Le Pen 2022-es választási kampányának szállt be a szponzorációjába. A kormánynak természetesen ahhoz sem volt saját állítása szerint semmi köze.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A régi olaszos hangulat

Orbán Viktor elfoglalásról, visszafoglalásról beszélt Matteo Salvini pártjának buliján, miközben az általa vezetett ország éppen most szegényedik el. Kicsit elmorfondíroztunk azon, miről is van szó.