Átnevelő központokat létesítenek az oroszok Zaporizzsja térségben az ukránok szerint

  • narancs.hu
  • 2023. április 4.

Külpol

A cél az "ukránmentesítés", az orosz identitás erősítése az ukrán lakosság körében.

"Integrációs központokat" létesít az orosz föderáció Zaporizzsja térség oroszok felügyelte részein,

hogy segítsék az ukránokat részévé válni az orosz szociokulturális térnek – jelentette be Jevgenyij Barinov, Oroszország "etnikai kérdésekben" illetékes szövetségi ügynökségének vezetője.

Mint ismert, Zaporizzsja térsége volt január végén az orosz offenzíva egyik kiemelt helyszíne. A város még ukrán ellenőrzés alatt áll, de a térségben az oroszok vannak többségben.

Az információról az ukrán kormány egyik védelmi szerve, a Nemzeti Ellenállási Központ számolt be. A bejelentés szerint oktatási és humanitárius programokat és képzéseket is folytatnak majd az oroszok a térségben.

 
Gyerekek egy játszótéren egy orosz rakétatámadásban súlyosan megrongálódott lakóház előtt a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában.
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Az átnevelő központok célja az orosz identitás erősítése az ukrán lakosság körében.

Az ukrán Pravda úgy fogalmazott, hogy ezekben a központokban "ukránmentesítés" zajlik majd.

"A zaporizzsjai térségben begyűjtött információk elemzése egy céltudatos kampány kezdetét jelzi, amely célja az orosz identitás ráerőltetése a helyi lakosságra, és az Orosz Föderáció szociokulturális terébe való integráció kikényszerítése" – jelentette az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ.

Korábban a Yale Humanitarian Research Lab közzétett egy jelentést, amely szerint legalább 6000 ukrán gyereket kényszerítettek orosz táborokba "oroszbarát, hazafias és katonai jellegű oktatás" céljából.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk