Katonai létesítményekről gyűjtött adatokat a kínai kémléggömb

  • narancs.hu
  • 2023. április 4.

Külpol

Az eszköz az amerikaiak szerint valós időben továbbította az információkat Peking felé.

Katonai létesítmények felett repült át, és azokról gyűjtött adatokat az egyik kémléggömb, melyeket valós időben továbbított is Pekingbe

– derült kis egy friss jelentésből. Ez az a ballon, amit az USA először január 28-án fedezett fel a légterében, majd Joe Biden elnök utasítására február 4-én az Atlanti-óceán fölött kilőttek.

Az NBC-nek nyilatkozó két jelenlegi és egy korábbi amerikai állami tisztviselő szerint a "három iskolabusz méretű" ballon olykor nyolcas alakban repült át "legalább néhány" katonai létesítmény fölött, mielőtt februárban lelőtték.

Az egyik nyilatkozó tisztviselő szerint

Kína az információkat nem képekből, hanem többnyire elektronikus jelekből gyűjtötte, melyeket fegyverrendszerek működéséből, illetve a létesítmények személyzetének kommunikációjából fogott el.

A kémballon roncsait továbbra is elemzik, a valós időben zajló jelküldés mellett kiderült az is, hogy az eszközt önmegsemmisítő szerkezettel szerelték fel, azonban azt valamiért nem hozták működésbe.

Mint ismert, amikor fény derült a kémballonokra, Kína tagadta, hogy hírszerzési céllal használta volna azokat, közlésük szerint az eszközök meteorológiai adatokat gyűjtöttek, és csak véletlenül sodródtak amerikai katonai bázisok közelébe. Az USA hat kínai céget is feketelistára tett a ballonügy miatt. Kémballonokat észleltek az USA mellett Japán és Latin-Amerika fölött is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk