Az ENSZ beleállt az afganisztáni tálibokba a nők jogainak csorbítása miatt

Külpol

Azt követelik, hogy vonják vissza a civil szervezeteknél dolgozó nőkre vonatkozó tilalmat.

A civil szervezeteknél dolgozó nőkre vonatkozó tilalom visszavonását sürgette a tálib adminisztráció gazdasági miniszterével tartott megbeszélése során az ENSZ afganisztáni missziójának megbízott vezetője. „Afgánok millióinak van szüksége humanitárius segítségre, és az akadályok felszámolása létfontosságú” – áll abban a közleményben, amelyet az ENSZ afganisztáni segélymissziója (UNAMA) adott ki azután, hogy Ramiz Alakbarov, az UNAMA ügyvivő vezetője és humanitárius koordinátora tárgyalt Mohammad Hanif megbízott gazdasági miniszterrel.

Hanif minisztériuma szombaton rendelte el, hogy nem dolgozhatnak nők a helyi és külföldi civil szervezeteknél. Az intézkedés ugyan nem vonatkozik az ENSZ-re, de számos programját a rendelet hatálya alá tartozó civil szervezetek hajtják végre. Az afgán minisztérium a tilalmat arra hivatkozva rendelte el, hogy úgymond „komoly panaszok” merültek fel az érintett női dolgozók öltözködése kapcsán. Az iszlamistáknak a nőkre vonatkozó újabb korlátozó intézkedésének az elrendelésére négy nappal azután került sor, hogy betiltották a nők részvételét az egyetemi oktatásban.

Többtucatnyi afgán és nemzetközi szervezet dolgozik Afganisztán távoli vidékein, és az alkalmazottaik között sok a nő.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk