Az oroszok Minszkben, az ukránok Lengyelországban tárgyalnának

  • narancs.hu
  • 2022. február 25.

Külpol

És itt el is akadtak. Péntek délutánra leállt a béketárgyalásokkal kapcsolatos kommunikáció.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyalásokra hívta legfrissebb videóüzenetében Vlagyimir Putyint, számol be a 444.hu.

Az összefoglaló szerint az ukrán elnök a videóüzenetben  határozottan kéri a nyugatot, hogy fokozza az Oroszországra gyakorolt nyomást, anélkül ugyanis lehetetlen megállítani az agressziót.

Mint arról beszámoltunk, pénteken kora délelőtt elérték az ukrán fővárost az orosz alakulatok, az ukrán védelmi minisztérium reggel 9 körül a Twitteren arról adott hírt, hogy az ellenség már Kijev Obolon nevű kerületében van. 

„Az Ukrajna elleni invázió nem pusztán invázió, ez az Európa elleni háború kezdete”

– mondta a videóban Zelenszkij.

„Második napja bombázzák városainkat, rakétákkal, repülőkkel, tankokkal támadnak. Európa már látott ilyet a második világháborúban, majd utána azt mondta: soha többé hasonlót. De megint ez megy. Nem látjuk pontosan, hogy önök mit akarnak ezzel kezdeni, hogyan akarják megvédeni önmagukat, ha ilyen kelletlenül és lassan segítenek nekünk” – folytatta.

„Szankciókat vezettek be bankok ellen, de az orosz hadsereg támad. Még megállítható az agresszió, de cselekedni kell késlekedés nélkül. Emberek, menjetek ki a városok utcáira, és követeljétek, hogy fejezzék be ezt a háborút” – idézi a 444.hu.

Eközben az MTI közölte:

a kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közreadott közleményben jelent meg, hogy Vlagyimir Putyin pénteken telefonon egyeztetett Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és elmondta, hogy Oroszország hajlandó magas szintű tárgyalásokat folytatni Ukrajnával.

A közlemény szerint Putyin arról is beszélt, hogy „az Egyesült Államok és a NATO hosszú ideje figyelmen kívül hagyta Oroszország jogos biztonsági aggályait, több alkalommal megszegték ígéreteiket, és folytatták a terjeszkedést keleti irányba”.

Orosz hírügynökségek szerint péntek délután Oroszország is megerősítette a tárgyalási szándékot. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Oroszország elnöke készen áll delegációt küldeni Minszkbe a békefeltételek megvitatására.

Hozzátette ugyanakkor, hogy

a béketárgyalásoknak arról kellene szólnia, hogy Ukrajna kimondja "semleges státuszát", amibe beletartozna az ország "demilitarizációja" is.

(Illetve hogy kizárják, hogy az ország valaha is a NATO-hoz csatlakozzon.)

Korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt közölte, hogy Moszkva akkor lenne hajlandó Kijevvel tárgyalni, ha az ukrán hadsereg leteszi a fegyvert. Azt is mondta, nem akarja, hogy "neonácik" kormányozzák Ukrajnát. 

UPDATE:

A Kreml szerint az Oroszország és Ukrajna közötti esetleges béketárgyalások kilátásai bizonytalannak tűnnek a helyszínnel kapcsolatos nézeteltérések miatt - írja az AP hírügynökség. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban közölte: Vlagyimir Putyin orosz elnök beleegyezett abba, hogy delegációt küldjön ukrán tisztviselőkkel a fehéroroszországi Minszkbe, ahol Alekszandr Lukasenko elnök oroszbarát kormányt vezet.

Peszkov újságíróknak azt mondta, hogy Ukrajna irányt változtatott, szerinte azt közölték, hogy nem hajlandók Minszkbe utazni, és inkább a NATO-tag Lengyelországban szeretnének találkozni. Ezután leállították a további kommunikációt - mondta Peszkov.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.