Az oroszok Minszkben, az ukránok Lengyelországban tárgyalnának

  • narancs.hu
  • 2022. február 25.

Külpol

És itt el is akadtak. Péntek délutánra leállt a béketárgyalásokkal kapcsolatos kommunikáció.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyalásokra hívta legfrissebb videóüzenetében Vlagyimir Putyint, számol be a 444.hu.

Az összefoglaló szerint az ukrán elnök a videóüzenetben  határozottan kéri a nyugatot, hogy fokozza az Oroszországra gyakorolt nyomást, anélkül ugyanis lehetetlen megállítani az agressziót.

Mint arról beszámoltunk, pénteken kora délelőtt elérték az ukrán fővárost az orosz alakulatok, az ukrán védelmi minisztérium reggel 9 körül a Twitteren arról adott hírt, hogy az ellenség már Kijev Obolon nevű kerületében van. 

„Az Ukrajna elleni invázió nem pusztán invázió, ez az Európa elleni háború kezdete”

– mondta a videóban Zelenszkij.

„Második napja bombázzák városainkat, rakétákkal, repülőkkel, tankokkal támadnak. Európa már látott ilyet a második világháborúban, majd utána azt mondta: soha többé hasonlót. De megint ez megy. Nem látjuk pontosan, hogy önök mit akarnak ezzel kezdeni, hogyan akarják megvédeni önmagukat, ha ilyen kelletlenül és lassan segítenek nekünk” – folytatta.

„Szankciókat vezettek be bankok ellen, de az orosz hadsereg támad. Még megállítható az agresszió, de cselekedni kell késlekedés nélkül. Emberek, menjetek ki a városok utcáira, és követeljétek, hogy fejezzék be ezt a háborút” – idézi a 444.hu.

Eközben az MTI közölte:

a kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közreadott közleményben jelent meg, hogy Vlagyimir Putyin pénteken telefonon egyeztetett Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és elmondta, hogy Oroszország hajlandó magas szintű tárgyalásokat folytatni Ukrajnával.

A közlemény szerint Putyin arról is beszélt, hogy „az Egyesült Államok és a NATO hosszú ideje figyelmen kívül hagyta Oroszország jogos biztonsági aggályait, több alkalommal megszegték ígéreteiket, és folytatták a terjeszkedést keleti irányba”.

Orosz hírügynökségek szerint péntek délután Oroszország is megerősítette a tárgyalási szándékot. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Oroszország elnöke készen áll delegációt küldeni Minszkbe a békefeltételek megvitatására.

Hozzátette ugyanakkor, hogy

a béketárgyalásoknak arról kellene szólnia, hogy Ukrajna kimondja "semleges státuszát", amibe beletartozna az ország "demilitarizációja" is.

(Illetve hogy kizárják, hogy az ország valaha is a NATO-hoz csatlakozzon.)

Korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt közölte, hogy Moszkva akkor lenne hajlandó Kijevvel tárgyalni, ha az ukrán hadsereg leteszi a fegyvert. Azt is mondta, nem akarja, hogy "neonácik" kormányozzák Ukrajnát. 

UPDATE:

A Kreml szerint az Oroszország és Ukrajna közötti esetleges béketárgyalások kilátásai bizonytalannak tűnnek a helyszínnel kapcsolatos nézeteltérések miatt - írja az AP hírügynökség. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban közölte: Vlagyimir Putyin orosz elnök beleegyezett abba, hogy delegációt küldjön ukrán tisztviselőkkel a fehéroroszországi Minszkbe, ahol Alekszandr Lukasenko elnök oroszbarát kormányt vezet.

Peszkov újságíróknak azt mondta, hogy Ukrajna irányt változtatott, szerinte azt közölték, hogy nem hajlandók Minszkbe utazni, és inkább a NATO-tag Lengyelországban szeretnének találkozni. Ezután leállították a további kommunikációt - mondta Peszkov.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk