Az ENSZ-közgyűlés felfüggesztette Oroszország tagságát az Emberi Jogi Tanácsban

  • narancs.hu
  • 2022. április 7.

Külpol

Ez már a harmadik ENSZ-közgyűlési határozat, amelyet Oroszország Ukrajna ellen folytatott háború miatt hoztak.

Az ENSZ Közgyűlése csütörtökön elfogadta azt a határozatot, amellyel felfüggesztette Oroszország tagságát a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában az Ukrajnát megtámadó orosz katonai csapatok által elkövetett "emberi jogi visszaélésekről, valamint az emberi jogok jelentős és szisztematikus megsértéséről" szóló jelentések miatt.

A 193 tagú ENSZ-közgyűlésben az Egyesült Államok vezetésével napirendre tűzött, kétharmados többséget igénylő szavazáson 93 tagállam támogatta a határozattervezetet, 24 ország szavazott nemmel, míg 58 tagállam tartózkodott, jóllehet a kétharmad megítélésénél az utóbbit nem veszik figyelembe.

A mostani a harmadik ENSZ-közgyűlési határozat, amelyet Oroszország Ukrajna elleni háborújának február 24-i megkezdése óta elfogadtak. A két korábbi, Oroszországot szintén elítélő határozatot 141, illetve 140 tagország támogatta a szavazáson.

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter azonnal üdvözölte az ENSZ döntését.

Háborús bűnösöknek nincs helyük az emberi jogokat védő ENSZ szervezetben. Hálás vagyok minden tagállamnak, amely támogatta a vonatkozó ENSZ-határozatot, és úgy döntött, a történelem jó oldalára áll"

— fogalmazott az ukrán diplomácia vezetője csütörtöki üzenetében.

Oroszország tagadja az orosz csapatok elleni vádakat, és továbbra is "különleges hadműveletnek" nevezi Ukrajna elleni háborúját.

A 47 tagú Emberi Jogi Tanácsban – amely Genfben működik – legutóbb Líbia tagságát függesztették fel 2011-ben a Moammer Kadhafi egykori diktátorhoz hű erők által a tripoli tüntetők ellen elkövetett erőszak miatt.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk