Az EP-választás óta egyre népszerűbbek a Zöldek Németországban

  • narancs.hu
  • 2019. június 2.

Külpol

Egy friss felmérés szerint az ökopárt jelenleg az első számú politikai erő a németeknél.

Tovább emelkedett a német Zöldek választói támogatottsága az európai parlamenti (EP-) választás óta a hét végén megjelent közvélemény-kutatások szerint, az egyik felmérés alapján a baloldali irányultságú ökopárt Németország első számú politikai ereje – írja az MTI.

A Forsa közvélemény-kutató társaság felmérése szerint a Zöldekre a német szavazók 27 százaléka szavazna, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, ami rendkívüli, 9 százalékpontos emelkedés az egy héttel korábbihoz képest.

Ezzel a Zöldek vezetik a pártok népszerűségi listáját, amire még nem volt példa az 1980-ban alapított párt, illetve a politikai véleménykutatás németországi történetében.

Eddig rendre a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége állt az első helyen. Az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából készített felmérés alapján támogatottságuk egy hét alatt 2 százalékponttal süllyedt, 26 százalékra, így a rangsor második helyén állnak.

A Forsa a Trendbarometer nevű kutatássorozatának új adatfelvételében a CDU/CSU koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottságában is történelmi jelentőségű fejleményt mutatott ki: a szociáldemokraták támogatottsága 5 százalékpontos gyengüléssel 12 százalékra süllyedt, ami minden eddiginél alacsonyabb szint.

A hét végén megjelent másik országos felmérés, a Bild am Sonntag című vasárnapi lap megbízásából készített Sonntagstrend hasonló tendenciákat, de eltérő adatokat mutat. Az Emnid közvélemény-kutató intézet szerint továbbra is a CDU/CSU áll az első helyen, 28 százalékkal, ami 1 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbihoz képest.

A Zöldek a második helyen állnak, 20 százalékos támogatottsággal, ami 3 százalékpontos erősödést jelent.

Az SPD az Emnid adatai szerint 16 százalékon áll, ami 1 százalékpontos csökkenés.

A Bundestag másik három pártjának népszerűségét tekintve sem egyeznek a Forsa és az Emnid adatai, de az eltérések nem jelentősek. A CDU/CSU-tól jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága a Trendbarometer-kutatás alapján 2 százalékponttal 11 százalékra csökkent, a Sonntagstrend szerint pedig 13 százalékon stagnál. A liberális Szabad Demokrata Párt (GDP) a Forsa szerint 8 százalékon stagnál, az Emnid szerint 1 százalékponttal 8 százalékra csökkent. A SPD-tól balra álló Baloldal (Die Linke) a Forsa adatai alapján 1 százalékpontos gyengülés után 7 százalékon áll, az Emnid felmérése szerint 9 százalékon stagnál.

 

Figyelmébe ajánljuk