Trump hétfőn meglátogatja az angol királynőt

  • narancs.hu
  • 2019. június 2.

Külpol

Az elnök állami látogatása heves vitákat váltott ki Nagy-Britanniában.

Londonba érkezik hétfőn Donald Trump. Az amerikai elnök állami látogatáson, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként tölt el három napot a brit fővárosban – írja az MTI.

A meghívást Theresa May brit miniszterelnök adta át az uralkodó nevében 2017. januári washingtoni látogatásán, alig hét nappal Trump elnöki beiktatása után.

A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan az uralkodó vendégei, és a királynő valamelyik rezidenciáján, a Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket.

Az udvar évente csak egy-két alkalommal hív meg külföldi államfőket, és a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít az állami látogatásra szóló meghívás.

Trump állami látogatása azonban heves belpolitikai viták tárgya Nagy-Britanniában, és a két ország között több szóváltás is lezajlott a meghívó átadása óta eltelt két és fél évben.

Komoly nézeteltérés alakult ki London és a Fehér Ház között többek között amiatt, hogy az Egyesült Államok kivonult az iráni nukleáris fejlesztési program korlátozásáról 2015-ben megkötött - a brit kormány által is aláírt - nemzetközi megállapodásból.

Donald Trump kedden a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban találkozik Theresa May kormányfővel, aki alig három nappal később távozik a kormányzó Konzervatív Párt éléről. Ezzel miniszterelnöki megbízatása is véget ér, bár ügyvezető jelleggel, az utód július végére várható megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat.

Trump azonban már londoni érkezése előtt, két interjúban is alaposan "belenyúlt" az utódválasztási folyamatba.

A The Sun című konzervatív, erősen EU-szkeptikus brit tömeglapnak nyilatkozva azt mondta: Boris Johnson volt brit külügyminiszter - a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának frontembere - "nagyszerű" utódja lehetne Theresa Maynek.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak adott másik interjúban kifejtette: hiba volt, hogy nem vonták be Nigel Farage-t - a brit politika legradikálisabban EU-szkeptikus vonulatának zászlóvivőjét - az Európai Unióval folytatott Brexit-tárgyalásokba, mivel Farage "sok mindennel hozzá tudott volna járulni" e tárgyalási folyamathoz, csak a brit kormány "erre még nem jött rá".

A The Sun elismerte a szombaton megjelent interjúhoz fűzött kommentárjában, hogy Trump e kijelentéseivel komoly protokollsértést követett el, és a The Sunday Times is azt írta a vasárnap közölt újabb interjú bevezetőjében, hogy az amerikai elnök "drámai módon elszakadt a diplomáciai konvencióktól", "áttaposva" a brit belpolitika területére.

 

Figyelmébe ajánljuk