Hollandia választás előtt

Az ész a fontos

  • Antal Dániel
  • 2017. április 2.

Külpol

Az európai trumpisták és Putyin rajongói, Marine Le Pen követői meg a Brexit-hívek a „liberális világrend” és a status quo megborulásának következő nagy pillanatát a hollandiai parlamenti választástól várják. De Geert Wildersnek, a romantikus hajviseletű populistának nincs könnyű útja a hatalomba.

A választás tétje lényegesen kisebb bármely magyarországinál, mivel a holland társadalmi intézményrendszer tagoltabb és több ellensúlyt tartalmaz, mint a magyar. Az ország modern alkotmánya több mint kétszáz éve jól szolgál, gazdasági kormányzata a skandináv országokéhoz hasonlóan háromosztatú, azaz az állam jobbára csak akkor avatkozik be a gazdaság fontos kérdéseibe, ha a munkaadók és a munkavállalók szervezetei nem tudnak megállapodni egymással. A legalább fél évezrede kezdődött városiasodás jóvoltából az önkormányzatok társadalmi beágyazottsága és gazdasági ereje jelentős. Egy-egy párt nemhogy a holland belpolitikát, de egyetlen fontos intézményt sem tud uralni. Így a március 15-i parlamenti választások végkimenetele sem fog drámai változásokat hozni a királyság életé­ben.

Az elmúlt évtized meghatározó politikusa a jobboldali liberális Mark Rutte, aki már kétszer vezette győzelemre pártját, a Szabadság és Demokrácia Néppártja (VVD) nevezetű formációt. Most is jó eséllyel száll versenybe harmadik kormányfői megbízásáért; sok tekintetben ő testesíti meg a holland vezető ideálját, nyugodt, pragmatikus, barátságos és távolságtartó. Beáll mögéd a sorba egy kávéért Hága belvárosában, ha épp ott van dolga munka után. Az állami látogatásokra egyedül jár, a magánéletéről annyit tudunk, hogy egyedülálló, még a nemi orientációja sem ismert. A 2010-es választások után, a gazdasági világválság sűrűjében olyan tekintélyt szerzett kisebbségi kormánya élén, amivel 2012-ben az előre hozott választásokat magabiztosan nyerte meg. Ezekben az időkben józan pragmatizmussal segített konszenzust kialakítani azokról a gazdasági és jóléti megszorításokról, versenyképességet növelő intézkedésekről, amelyek Hollandiát újra növekedési pályára állították. A legtöbb választó számára ma az egészségügyi ellátás színvonalának és megfizethetőségének a javítása a legfontosabb kérdés, s ebben leginkább Ruttét és a VVD-t tartják a kompetens politikai erőnek.

 

Szórt mezőny

A választáson várhatóan sok, 10-12 párt szerez majd mandátumot. Minthogy közülük több is egyazon ideológiai mezőben mozog, viszonylag nagy az átjárás közöttük: három héttel az esemény előtt csupán a szavazók egyharmada tartotta véglegesnek a választását. A Munkáspárt (Partij van de Arbeid, PvdA) 2012-ben – akkori népszerű vezetőjének köszönhetően – hajszálnyira megközelítette a VVD-t (a kisebb baloldali pártok szavazói az első hely reményében szavaztak rá), ám nem sikerült Ruttét megelőznie, s így a PvdA alárendelt szerepbe szorult a jelenleg is hatalmon lévő nagykoalícióban. Emiatt viszont a markáns baloldali szavazók elfordultak tőle, sőt, két muszlim képviselője új, a török és marokkói baloldali szavazókat megszólító kis párttal rukkolt elő. A húsz éve nyeretlen baloldal vezető ereje most a zöld balos GroenLinks, ők távolabb állnak a liberális és jobbközép pártoktól, mint a Munkáspárt.
A holland baloldali pártok – hasonlóan német elvbarátaikhoz – egy pragmatikus, centrista, a balközép szavazók számára is megnyerő politikus árnyékában élnek, s most attól tartanak, hogy a populista Geert Wilders első helyét megelőzendő sok, egyébként velük rokonszenvező polgár átszavaz majd Ruttére. Jelenleg egyetlen párt támogatottsága sem éri el a 20 százalékot – viszont a VVD vezeti a választók másodlagos preferencialistáját. Rutte némileg megkopott népszerűsége dacára szinte bármilyen párosításban és bármilyen vezetői tulajdonság megítélésében népszerűbb az összes pártvezetőnél.

Mindebből az is következik, hogy a szubverzív populisták, azaz Geert Wilders Szabadságpártja (Partij voor de Vrijheid, PVV) csak szerfölött meglepő és valószínűtlen végkimenetben szereznének befolyást Hollandia jövőjére. A PVV – az osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ) hasonlóan – liberális gyökerű populista párt, a VVD-ből vált ki, s azután lett belőle jelentős tényező, hogy az ezredforduló táján szintén leg­inkább liberális populistának nevezhető Pim Fortuyn felforgatta Hollandia politikai életét. Fortuynt a 2002-es választási győzelem kapujában egy radikális állatvédő meggyilkolta; a nála kevésbé karizmatikus, kicsit furcsa külsejű Wilders az általa teremtett térben, szívós munkával rakta össze a maga populista szervezetét. A gazdasági válság legsúlyosabb pillanataiban a kelet-európai bevándorlók ellen hangolt – ebből a magyarok speciel kimaradtak, lévén Wilders felesége magyar, s a nagy hordószónok maga is gyakran jár Budapesten (és barátkozik Orbán Viktorral). A PVV ma már inkább a muszlimoktól félti a holland nők és a melegek jogait, az állam és az egyház elválasztását, meg a tiszta, csinos holland utcákat – de ők kardoskodnak a Nexit mellett is, azaz azért, hogy Hollandia népszavazás útján lépjen ki az unióból.

 

Ki veszélyezteti a nők és a melegek jogait?

Wilders az elmúlt öt év közvélemény-kutatásait szinte végig vezette – ám támogatottsága és témáinak népszerűsége nem kimagasló, és politikai elszigeteltsége teljes. A legtöbb, amire vágyhat, a kisebbségi VVD-kormány külső támogatása – erre 2011–12-ben volt is példa –, ám paradox módon ez a várakozás éppen Ruttét erősítheti, hisz sok választó pontosan ezt megakadályozandó erősítené a jelenlegi kormányfő alkupozícióját. Wilders áttörését az is valószínűtlenné teszi, hogy sem egyre durvább stílusa, sem bevándorlásellenessége, sem EU-ellenessége nem szólít meg tömegeket, ő maga pedig toronymagasan vezeti az elutasított politikusok listáját. Hollandiában nem népszerű a brithez hasonló EU-ellenesség – az itteni euroszkeptikusok egyik célja az, hogy az abszolút számokban ötödik, arányaiban negyedik legnagyobb nettó befizető Hollandia küzdje ki a korrupt keleti tagállamok támogatásának és a görögök reménytelen finanszírozásának lecsapását, és megcsáklyázza az ukrán csatlakozást. A brit harakirit közelről szemlélő hollandok körében a korábban sem túl népszerű Nexit az elmúlt évben jelentősen veszített a vonzerejéből – a szélsőbal EU-ellenes szavazóival együtt ez a tábor összesen 25 százalékot ad.

Hollandiában két nagyságrenddel több bevándorló és menekült van, mint Magyarországon, s a holland vallási toleranciát, a nők és melegek jogait megkérdőjelező muszlim menekültekkel és bevándorlókkal szembeni szkepszis valóban fontos kampánytéma. Ám míg Wilders agresszív, kirekesztő javaslatokkal bombáz, a többi párt inkább arról vitatkozik, hogy milyen extra alkotmányos védelmet adjanak a Trumphoz, Farage-hoz, Le Penhez és Wildershez hasonló populisták esetleges kormányra kerülése esetére a nőknek, a melegeknek, a fogyatékosoknak. A wildersi politika korlátait mutatja, hogy ugyan a választók fele nem szeretne több közel-keleti fiatal férfit beengedni az országba, de a már itt lévő menekültek esetében a pártok és a választók nagy többsége több, a beilleszkedést szolgáló intézkedést vezetne be, többek között az első naptól kezdve kötelező és ingyenes hollandnyelvtanfolyamot.

Lapzártánkkor a VVD és a PVV támogatottságát nagyjából egyenlőnek mérik, de egyik sem éri el a 20 százalékot. Korábban a választók a kormánnyal szembeni elégedetlenségüket gyakran azzal fejezték ki, hogy a közvélemény-kutatásokon a PVV-t favorizálták, de az éles szavazáson a biztonságosabb megoldásra voksoltak. Az európai populisták azt remélik, hogy ez most fordítva lesz: a hollandok politikailag korrektnek mutatkoznak a közvélemény-kutatók előtt, de a szavazófülkében, ahol senki nem látja, mégis az inkorrekt megoldást választják.

 

*

Wilders pártjának első helye erős ideológiai muníciót adna számukra, de erősítené a francia Nemzeti Front és a német AfD pozícióját az európai szinten lényegesen fontosabb francia elnökválasztáson és a német parlamenti szavazáson. Hollandiában is komoly önvizsgálatot tenne szükségessé – de sem a holland belpolitikán, sem a Magyarországot közvetlenül érintő holland EU-politikán nem tudna érdemben változtatni. Rutte és a VVD győzelme viszont két irányba terelheti Hollandiát. A negatív kimenet szerint a kormánytöbbséghez három, négy, öt megegyezésre képtelen párt koalíciójára volna szükség, de a választásról választásra mindinkább szétaprózódó parlamenti frakciók képtelenek lesznek ilyet kiizzadni. A szomszédos Belgiumban az elmúlt években gyakran fordult elő ilyesmi – mindez az uniós döntéshozatalt is bénítja, s a populisták meséjét erősíti. Ha viszont a VVD vezetésével sikerül stabil kormányt alakítani, az a populizmussal hadakozó centrista pártok számára lehet nagy biztatás, és segítheti a zaklatott európai politika normalizálódását is.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.

High-tech a pusztában?

Tudományos technológiai parkot terveznek komoly egyetemi háttérrel, a beruházást előzetesen majd’ 12 milliárd forintra becsülik. Mindezt Békés megye egyik leghátrányosabb településére, Pusztaföldvárra „álmodták meg”. Az összeg több mint fele a kormánypárti polgármester cégére menne.