Az EU külügyi főképviselőjének lemondását követelik EP-képviselők

  • narancs.hu
  • 2021. február 9.

Külpol

Szerintük Josep Borrell szó nélkül hagyta, hogy moszkvai tárgyalása közben utasítottak ki uniós diplomatákat Oroszországból.

Josep Borrell megalázta az Uniót, amikor február 5-én Moszkvában tárgyalva nem reagált az orosz fél provokatív megjegyzéseire, és amiatt sem tiltakozott, hogy az orosz állam EU-s diplomatákat tiltott ki a területéről, ezért le kell mondania – erről szól az az indítvány, amelyet többségében lengyel és balti államokbeli európai parlamenti (EP) képviselők mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez tartozó Vincze Loránt is aláírt. Minderről a Szabad Európa adott hírt. 

Borell az orosz-uniós kétoldalú kapcsolatok mélypontján érkezett Moszkvába, néhány nappal azután, hogy Alekszej Navalnijt, a
Novicsok-mérgezésből felépült, hazájába visszatért ellenzéki vezetőt három és fél éves börtönbüntetésre ítélték. A külügyi főképviselő azzal az ígérettel utazott el, hogy „világos üzenetet” közöl az orosz kormánnyal Navalnij ügyében. Az orosz külügyminisztérium viszont

épp akkor utasított ki öt személyt az országból,

amikor Josep Borrell Szergej Lavrov külügyminiszterrel tárgyalt. A svéd, lengyel és német diplomatákat azzal vádolják, részt vettek a Navalnij melletti tüntetésen január 23-án.

Egyes uniós diplomaták szerint ez az időzítés szándékos, Borrell kudarca pedig megjósolható volt, mert nem ismeri a térséget, és hajlamos a rögtönzésre ahelyett, hogy tartaná magát a  forgatókönyvhöz, így pedig nem lehet megvédeni a közös európai értékeket. Ráadásul a Szergej Lavrovval tartott sajtótájékoztatón az orosz külügyminiszter megbízhatatlan partnernek nevezte az Európai Uniót,  mire a külügyi főképviselő „csak mosolygott".

A főképviselő útját, szándékát támogatta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A Bizottság külügyi szóvivője, Peter Stano a Borrell lemondását követelő levélre úgy reagált, megszokott az orosz diplomáciától, hogy ilyen eszközökkel él, és Borrellnek nem az a feladata, hogy ilyenkor felvegye a kesztyűt. Stano szerint a külügyi főképviselő a tárgyalásokon nem hagyta magát, „hosszú és feszült” volt a tárgyalása Lavrovval.

Josep Borrell szerdán részt vesz az Európai Parlament plenáris ülésén; kérdés, hogy utána a posztján maradhat-e.

 

 

Figyelmébe ajánljuk