Az FBI szerint mégis laborból szivárgott ki a Covid

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 1.

Külpol

Potenciális szivárgásról beszélt az FBI igazgatója. 

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) értékelése szerint az a legvalószínűbb, hogy a koronavírus-világjárvány kórokozója, a SARS-CoV-2 egy laboratóriumi incidens miatt szabadult el a kínai Vuhanban – jelentette ki a Fox News amerikai hírcsatornának adott kedd esti interjúban Christopher Wray, az FBI igazgatója.

Wray közölte, hogy a nyomozás még tart, és "rengeteg, még bizalmas részletet" nem áll módjában nyilvánosságra hozni, de az FBI feltételezése szerint az "amerikaiak millióival végző" pandémiáért

egy "kínai kormányzati ellenőrzés alatt álló laboratóriumban bekövetkezett potenciális szivárgás" tehető felelőssé.

Korábban több vizsgálat is arra jutott, hogy nem valószínű, hogy laborból szabadult volna ki a világjárványt okozó vírus. Kínai kutatók még 2020 februárjában, a járvány kitörése után nem sokkal közölték, hogy egy tobzoskáról terjedhetett át a vírus emberre, azóta ez a verzió számított eddig a leginkább hihetőnek, az pedig, hogy a vírus laborból szabadult volna ki, csak összeesküvés-elméletnek számított.

Sőt, 2021 tavaszán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt állapította meg, hogy az a legkevésbé valószínű elmélet, hogy a vírus egy laboratóriumból szabadult ki. A jelentés – bár kitért arra, hogy Kína nem volt hajlandó átadni az első Covid-19-esetekről az adatokat a WHO helyszínen vizsgálódó szakértőinek – arra jutott, hogy az eredeti gazdaállatból (feltehetően denevérből) egy egyelőre még meg nem határozott köztes állat révén került az emberi szervezetbe. A szóba jöhető állatok között szerepel a házimacska, a nyúl, a nyérc, illetve a tobzoska és pézsma borznyest. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk