Az ír miniszterelnök partnere társaságában találkozott a híresen homofób Mike Pence alelnökkel

  • narancs.hu
  • 2019. március 15.

Külpol

Volt nagy mosolygás. És míg az ír miniszterelnök a szabadságról beszélt a találkozó alkalmával a média előtt, addig Pence írországi kötődéseiről mesélt.

Leo Varadkar ír miniszterelnök csütörtökön partnerével, Matthew Barrett-tel együtt találkozott Mike Pence amerikai alelnökkel Washingtonban – írja a Business Insider.

Mindez csak azért számít eseménynek, mert a konzervatív, híresen homofób Pence számos alkalommal egyértelműen ellenezte az azonos neműek házasságát. Komoly kritikát kapott az LMBTQ közösségektől.

Mikor Varadkar az elmúlt évben az Egyesült Államokban járt, zárt ajtók mögött, úgy tudni, már beszélt Pence alelnökkel az LMBTQ- jogok kérdéséről. Akkor az alelnök és felesége biztosította az ír miniszterelnököt, hogy a jövőben szívesen látják partnerével együtt otthonukban.

Varadkar most ezzel a felajánlással élve látogatott el Washingtonba.

A sajtó előtt az ír miniszterelnök többek között arról is beszélt, milyen változások történtek a hagyományokat tartó, katolikus országában az eltérő szexuális orientációjú emberek elfogadása terén.

Varadkar elmondta, hogy bár Írországban nőtt fel (indai származású), mindig lenyűgözte az amerikai politika, amely arra ösztönözte, hogy higgyen a politika jótevő hatalmában.

Megjegyezte, olyan időkben nőtt fel Írországban, mikor nem vállalhatta fel másságát, mert azzal törvényt sértett volna. Mára azonban minden megváltozott. Írország miniszterelnökeként nem számít a neme, kora (bár ő az ország legfiatalabb miniszterelnöke), származása, vallási hovatartozása, szexuális beállítottsága. De Varadkar kiemelte, nem Írország az egyetlen olyan ország, ahol mindez lehetséges, ahol számít a szabadság.

Mike Pence ezzel szemben kerülte, hogy az LMBTQ-jogokról beszéljen. Írországi családi kötődéseit emelte ki.

Leo Varadkar on Twitter

Vice President Mike Pence invited me and Matt to his home at the Naval Observatory this morning. It's great to be back here for a really warm reception.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.