Az oroszok a mobilt használó kiskatonákat teszik felelőssé a szilveszteri ukrán rakétatámadás miatt

  • narancs.hu
  • 2023. január 4.

Külpol

Más információk szerint az ukrán erőkkel szimpatizáló helyiek adhatták ki a koordinátákat.

Január 1-én, pár perccel éjfél után ukrán HIMARS rakéták csapódtak a donyecki Makijivkában lévő orosz katonai bázisra, ami információk szerint tele volt frissen besorozott kiskatonákkal. A támadásban orosz források szerint legalább 89, az ukránok szerint több száz orosz katona életét vesztette.

Az eset Oroszországban akkora felháborodást keltett, hogy vizsgálóbizottságot hívott össze a kormány. A BBC cikke szerint a bizottság már meg is találta a felelősöket:

azért találták el a bázist az ukrán rakéták, mert a kiskatonák tömegesen mobiloztak, miközben ez tilos.

A bizottság közleménye szerint a mobilhasználat alapján tudták bemérni az ukrán lövészek, hol található a bázisnak szolgáló iskolaépületet.

Bloggerek inkább arra gyanakszanak, hogy az ukrán erőkkel szimpatizáló helyiek adhatták ki a koordinátákat. Ráadásul Makijivkában pár hónapja már ért ukrán rakétatámadás olyan épületet, amiben orosz katonákat szállásoltak el, de csak egy nappal azután, hogy a katonák már továbbálltak, vagyis nem a mobilos adatok, hanem egyéb információk alapján céloztak épp arra az épületre.

Az orosz erők válaszul megsemmisítették a HIMARS sorozatvetőt, amelyből az ukránok a támadást indították. Emellett a druzskivkai vasútállomás közelében végrehajtott rakéta- és légicsapások megsemmisítettek további négy HIMARS-t, négy RM-70 Vampire sorozatvetőt, több mint 800 hozzájuk való lőszert, nyolc járművet, valamint megöltek több mint kétszáz ukrán "nacionalistát" és külföldi "zsoldost" – az orosz közlés szerint.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk