Az oroszok szerint ukrán légvédelmi rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. július 9.

Külpol

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt állította, már nem is támadnak civil célpontokat. 

Oroszország nem támad polgári célpontokat Ukrajnában, a kijevi gyerekkórház közelében egy ukrán rakétaelhárító rakéta csapódott be – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

Mint arról beszámoltunk, Oroszország hétfőn reggel több mint 30 halálos áldozatot követelő összehangolt támadássorozatot hajtott végre ukrajnai városok ellen, Kijevben egy gyerekkórházat is eltaláltak, ez Ukrajna legnagyobb ilyen létesítménye volt. A kórházat ért támadásban legalább két ember meghalt, az épület súlyos károkat szenvedett. 

Ukrán közlések szerint a romok között egy orosz maradványait találták meg, Peszkov orosz szóvivő viszont azt állította, hogy egy ukrán rakétaelhárító rakéta lezuhanásáról van szó. "Továbbra is kitartunk amellett, hogy nem hajtunk végre csapásokat polgári célpontok ellen, a csapásokat kritikus infrastrukturális létesítményekre, katonai célpontokra mérünk, amelyek valamilyen módon kapcsolatban állnak a rezsim katonai potenciáljával" – állította.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a diplomáciai honlapján közzétett kommentárjában azt írta, hogy az orosz fegyveres erők, válaszul az orosz gazdasági célpontok elleni ukrán rámadásokra, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel ukrajnai katonai létesítményekre mértek csoportos csapást. "Köztük van az Artyom és az Antonov üzem, valamint Lucs tervezőirodája Kijevben; a Dnyepr és Juzsmas vállalat Dnyepropetrovszkban (Dnyipróban); egy nehézgépgyártó üzem Kramatorszkban; egy nyugati fegyver- és haditechnikai raktár az ArcelorMittal kohászati üzemben Krivoj Rogban (Krivij Rihben) és számos más létesítmény. Minden célpontot eltaláltak" – írta a szóvivő.

Zaharova szerint "mint az már sokszor megtörtént az ukrán légvédelemmel, rakétái ismét letértek a pályáról, és lakóházakat és szociális intézményeket találtak el". A szóvivő szerint a nyugati NASAMS légvédelmi rendszer egyik rakétája találta el a kijevi Ohmatdit gyermekkórház területén lévő épületet. 

Zaharova kifogásolta, hogy a kijevi beszámolók elhallgatják, hogy a kórház az Artyom gyár, az ukrán védelmi minisztérium épületegyüttese és az ukrán fegyveres erők raktárai közelében található. Szerinte az ukrán fél szándékosan telepít légvédelmi rendszereket a lakónegyedekben, a civilekkel "emberi pajzsként" fedezve magát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk