Orbán levélben írta meg az uniós vezetőknek, hogy miről beszélt Putyinnal

  • narancs.hu
  • 2024. július 9.

Külpol

Nem az egész EU nevében tárgyalt, állítása szerint csak a harcoló felek álláspontját szerette volna megismerni.

Újságírók birtokába jutott annak a levélnek a másolata, amelyet Orbán Viktor küldött az uniós vezetőknek a múlt heti Putyinnal folytatott megbeszélés tapasztalatairól – írja a Meduza. A lap szerint a július 5-i keltezésű levelet az azerbajdzsáni Susából külde a magyar miniszterelnök, ahol a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján vett részt. Orbán a levélben leszögezi:

a kijevi és a moszkvai útján nem az egész EU nevében beszélt, csak szerette volna megismerni a harcoló felek álláspontját.

Végül leginkább Putyin véleményét és gondolatait közvetítette az EU vezetői felé. A magyar kormányfő szerint az orosz elnök meg van győződve arról, hogy az idő nekik kedvez a háborúban, és bár az orosz háborús veszteségekről nem tett említést, az ukránok veszteségét havi 40-50 ezer katonára teszi. A 444.hu ezzel kapcsolatban emlékeztetett, Zelenszkij idén februárban úgy nyilatkozott, hogy 2023-ban 31 ezer ukrán katona halt meg a fronton, míg amerikai források 70 ezer halottról és 120 ezer sebesültről tudnak.

Orbán beszámolója szerint Putyint meglepte, hogy Ukrajna elutasította az ideiglenes tűzszünetet, ugyanakkor a miniszterelnök szerint a moszkvai és a kijevi vezetők egyaránt attól tartanak, hogy egy esetleges tűzszüneti megállapodást az erői átcsoportosítására használna fel a másik fél. A levél szerint Putyin mindemellett kijelentette, hogy továbbra is elkötelezett a 2022 márciusában megállapított előzetes békefeltételek, vagyis többek között Kijev semlegességi ígérete és Moszkva katonai segítségnyújtásra vonatkozó vétójoga mellett. Orbán levele végén úgy fogalmazott: „Ha ezt a folyamatot nem tudjuk megfékezni vagy megállapítani, akkor a következő két hónapban minden eddiginél drámaibb veszteségeknek és katonai eseményeknek leszünk tanúi a fronton.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.