Vizsgálat indult Marine Le Pen 2022-es kampánya miatt, amihez az MKB Bank adott hitelt

  • narancs.hu
  • 2024. július 9.

Külpol

A kampányfinanszírozást vizsgáló francia bizottság komoly problémákat tárt fel. 

Július elején bírósági vizsgálat indult Marine Le Pen 2022-es francia elnöki kampányának finanszírozásával kapcsolatban Franciaországban – írja a Le Monde. A vizsgálat jogi személytől kapott kölcsön elfogadása, hűtlen kezelés, hamisítás és csalás miatt indult. 

A párizsi ügyészség tavaly kapott jelzést a kampányfinanszírozást vizsgáló bizottságtól, ez alapján indult most az eljárás. Az 1988 óta működő hatóságnak kell ugyanis vizsgálnia a kampányköltéseket, amelyekre szigorú szabályok vonatkoznak: a kiadásokat korlátozzák, a választás után alaposan megvizsgálják, és az elért eredmények szerint utólag megtérítik. 

Marine Le Pen mintegy 11,5 millió eurót költött a 2022-es elnökjelölti kampányára, melyhez 10,7 millió eurót (mintegy 4,1 milliárd forintot) akkor a Mészáros Lőrinchez köthető MKB Bank adott hitelként

Le Pen pártjának, a Rassemblement Nationalnak (Nemzeti Tömörülés) egy tagja a Politicónak úgy nyilatkozott, hogy nem értik az eljárást, mert a 2022-es kampányköltéseiket még akkor decemberben jóváhagyták, 2023 februárjában pedig meg is térítették. 

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a kampányfinanszírozást vizsgáló bizottság már korábban is talált szabálytalanságokat, például Le Pen buszos plakátjait is jogsértőnek találta.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk