Az ukrán ellentámadás előkészületei a végső szakaszban vannak

  • narancs.hu
  • 2023. április 28.

Külpol

Minderről Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter beszélt csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.

A miniszter az MTI beszámolója alapján kijelentette: utolsó szakaszban vannak Ukrajna ellentámadásának előkészületei. „Befejezzük a kiképzést, hiszen a kapott fegyverek és a katonai felszerelések kezelését a katonáinknak el kell sajátítania. Nagyon modern rendszereket kaptunk” – fogalmazott Reznyikov. Emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi kezdeményezésen keresztül Ukrajna már kapott nyugati országoktól Leopard-2 és Challenger típusú harckocsikat, továbbá vár még Leopard-1 és Abrams típusú tankokat. „Úgy gondolom, hogy Abrams harckocsik még nem vesznek majd részt ebben az ellentámadásban, de katonáik már kiutaztak a gyakorlatokra” – jegyezte meg a miniszter.

Reznyikov hozzátette, hogy ezek emellett számos különféle nyugati típusú páncélozott járművel rendelkezik az ukrán hadsereg, ezek között említette a Bradley, a Marder, a Stryker és a Svédországból származó CV 90-es típusúakat. Összegezve kijelentette, hogy a korszerű haditechnikai eszközöket felkészítették a bevetésre, és egy részüket már le is szállították Ukrajnának.

Leszögezte, hogy az ukrán erők nagy százalékban készen állnak az ellentámadás megindítására.

A miniszter közölte azt is, hogy az ellentámadás megkezdésének időpontjáról és helyéről a vezérkar dönt. Hozzáfűzte még, hogy a partnerek nagyfokú bizalmának köszönhetően Ukrajna kap Patriot, a HIMARS, az MLRS rakétarendszereket és repülőgépeket is. Kiemelte, hogy Ukrajna minden felszerelést ingyen kap. E tekintetben a legnagyobb támogatója az országnak az Egyesült Államok mintegy 50 milliárd dollár értékben, további 30 milliárd dollárt érő felszereléssel pedig más országok támogatják Ukrajnát.

A politikus előző nap az RBK-Ukrajna hírportálnak adott interjújában „kissé túlfűtöttek” nevezte az orosz erők elleni ukrán ellentámadással kapcsolatos várakozásokat az ukrán lakosság, a politikusok, valamint a Nyugat részéről. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ukrán erők eddig elért harctéri sikerei után ez normális.

Ihor Taburec, a közép-ukrajnai Cserkaszi megye kormányzója közben a Telegramon arról tájékoztatott, hogy Umanyban - ahol a több régiót ért reggeli orosz légicsapás következtében rakéta csapódott egy többemeletes lakóházba - 17-re emelkedett a halálos áldozatok száma, közülük hárman kiskorúak. A katasztrófavédelem a Facebookon közölte, hogy a keleti országrészben lévő Dnyipro városában kiemeltek egy sérült nőt egy építőanyagokat tároló hangár romjai alól, és kórházba szállították.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk