Az ukrán elnök a déli frontra látogatott

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. június 19.

Külpol

Ukrajna csak az orosz erők visszaszorítása után tárgyal az orosz féllel, amire augusztusban kerülhet sor.

Ismét a frontvonalra látogatott szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton, ahol dicséretet mondott a bátor és keményen dolgozó katonáknak az előretolt állások megtartásáért és megígérte, hogy az ország győzni fog.

A Zelenszkij Telegram-csatornáján közzétett videón látni lehetett az elnököt, amint kitüntetéseket ad át és a katonákkal fényképezkedik, feltehetően egy földalatti óvóhelyen a dél-ukrajnai Mikolajiv megyében.

Az elnöki hivatal nem közölte, hogy Zelenszkij mikor utazott – immár másodszor – a frontvonalra.

A hivatal szerint az államfő Mikolajiv megyeszékhelyre látogatott, és megtekintette a megyei közigazgatási hivatal lerombolt székházát, ahol egy robbanásban márciusban harminchét ember halt meg.

Ellátogatott a mikolajivi kórházba is, és kitüntetést adott át Olekszandr Szenkevics polgármesternek és Vitalij Kimnek, Mikolajiv megye állami közigazgatási hivatala vezetőjének az orosz invázió négy hónapja alatt tanúsított bátorságukért és munkájukért.

A háború előtt félmilliós lélekszámú fekete-tengeri kikötőváros ukrán kézen van, de közel van az oroszok által már teljesen elfoglalt Herszon megyéhez.

A hivatal közleménye szerint Zelenszkij a nemzeti gárda állásait látogatta meg Odessza megyében, ahol köszönetet mondott a szolgálatukért a katonáknak.

Az oroszbarát szakadárok által 2014 óta részben ellenőrzött Donyec-medencei Szeverodoneckben folytatódtak szombaton az ádáz harcok, ahol az orosz erők megpróbálnak áttörni – közölte szombaton a kelet-ukrajnai Luhanszk megye kormányzója, Szerhij Hajdaj. Elmondta: a szomszédos Liszicsanszk is heves légitámadások célpontja volt. Liszicsanszk lakói evakuálásra készülnek.

Hajdaj azt is közölte, hogy az orosz hadsereg jelentős számú tartalékos katonát irányított át más hadszínterekről Szeverodoneckbe.

A donyecki oroszbarát szakadárok szombaton azt közölték, hogy a Donyeck elleni ukrán tüzérségi támadásban öt polgári személy halt meg és tizenketten megsebesültek.

Három orosz rakéta lerombolt szombaton egy üzemanyagraktárt a Dnipro megyeszékhely közelében fekvő Novomoszkovszkban, három embert kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznicsenko, a megyei közigazgatási hivatal vezetője.

A kelet-ukrajnai Harkiv megye közigazgatási hivatalának vezetője, Oleh Szinehubov szombaton közölte: több orosz rakéta csapódott be az Izjum járásban található gázgyárba, ahol tűz ütött ki.

David Arahamia, az ukrán tárgyalóküldöttség vezetője közölte, hogy Ukrajna csak az orosz erők visszaszorítása után tárgyal az orosz féllel, és erre szerinte augusztusban kerülhet sor.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk