Az USA nélkül is köttethet új atomalku Iránnal

  • narancs.hu
  • 2018. május 21.

Külpol

Pénteken Bécsben tárgyal Irán brit, francia, német, orosz és kínai diplomatákkal.

Vasárnap jelentette be Irán, hogy diplomatái pénteken Bécsbe utaznak brit, francia, német, orosz és kínai kollégáikkal találkozni. A téma az iráni atomalkut érintő következő lépés lesz, miután az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta az Iránnal kötött nemzetközi megegyezést. Washington értelemszerűen nem vesz részt a találkozón.

Eközben névtelen EU-s forrásokra hivatkozva a német Welt am Sonntag arról ír, hogy felmerült egy új megállapodás lehetősége, amely a 2015-ös alku megismétlése lenne, csak az USA részvétele nélkül – ám lenne benne néhány olyan kitétel, amikkel lényegében az amerikaiak kedvére tehetnének. Például az iráni rakétaprogramra vonatkozó megkötések beemelése, melyek korábban nem voltak részei az eredeti atomalkunak. Nyilván abban bíznak a paktumot megfogalmazó felek, hogy ha kellő olyan elemet emelnek bele az alkuba, amelyek hiánya miatt az USA kritikát fogalmazott meg, majd felbontotta a megállapodást, akkor az Egyesült Államok eltekint a szankciók további fenntartásától.

Az amerikai külügyminisztérium abbéli reményét fejezte ki, hogy az EU a központi kérdésre fog fókuszálni a tárgyalások során, ami pedig szerintük az, hogy Irán megszegte az atomalku ráeső részét. Ezt hivatalos adatok eddig nem támasztották alá, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint Irán betartja a vállalásait, csupán Benjamin Netanjahu és Donald Trump látja másképp a helyzetet.

(Reuters via 444.hu)

Figyelmébe ajánljuk