Orbán Viktor orosz példaképét komoly vád érte: a brit parlament szerint Putyin Londonban mossa tisztára a pénzét

  • narancs.hu
  • 2018. május 21.

Külpol

Korrupciós ügyekről van szó.

A brit parlament jelentése szerint különböző orosz korrupciós ügyletekből származó pénzt mosnak tisztára a londoni ingatlanpiacon a Kremlhez közel állók.

Ez Nagy-Britannia nemzetbiztonsági érdekeit sérti és nemzetközi befolyását gyengíti, hisz’ a brit kormány eltűri a nagyon nagy értékű, korrupciós ügyekből eredő orosz tőke folyamatos „átmosását” a londoni pénzügyi szektoron és az ingatlanpiacon keresztül – áll a brit parlament alsóházának külügyi bizottsága által összeállított, hétfőn ismertetett átfogó elemzésben.

A tanulmány elkészítéséhez meghallgatott szakértők szerint minimum egymilliárd fontról (azaz több mint 360 milliárd forintról) lehet szó a Londonban havonta összesen tisztára mosott korrupciós pénzek értékét tekintve. Az elemzés szerint ennek a pénznek közel fele Oroszországból érkezik.

A Transparency International korrupciófigyelő nemzetközi civil szervezet brit tagozata korábban 176 olyan nagy értékű luxusingatlant azonosított Nagy-Britanniában, amelyeket tulajdonosaik „gyanús pénzekből” vásároltak. A szervezet becslése szerint ezeknek az ingatlanoknak a piaci összértéke 4,4 milliárd font (csaknem 1600 milliárd forint), a kétes eredetű ingatlanvagyonnak pedig több mint 20 százaléka „orosz egyénekhez” kötődik.

A becslések csak a szabad hozzáférésű forrásokból beszerezhető adatokra épülnek, vagyis könnyen lehet, hogy meg sem közelítik a valós adatok nagyságát.

Az alsóházi testület felszólította a brit kormányt, hogy foganatosítson szankciókat még több olyan egyén ellen, akiknek tevékenysége „a Kremlhez köthető”, és akik felelősek az emberi jogok súlyos megsértéséért. A jelentés szerint – az Egyesült Államokkal, az EU-val és a hét vezető ipari hatalommal (G7) együttműködve – Londonnak szigorítania kell a szankciórendszer azon elemeit is, amelyek jelenleg lehetővé teszik, hogy Oroszország szankcionált bankok segítségével jelenjen meg új szuverén kötvényekkel a nemzetközi tőkepiacon. A brit kormány már bejelentett terveket a pénzmosás elleni fellépés erősítésére.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.