Bár a helyi miniszterelnököt szélsőségesen bevándorláspártinak nevezte, Szijjártó szerint különleges a kapcsolatunk Baden-Württemberggel

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. március 1.

Külpol

A miniszter egy CDU-s politikussal tárgyalt, mert a tartományi kormány nem volt hajlandó fogadni.

Sokkal több a közös pont Magyarország és a németországi Baden-Württemberg tartomány kapcsolatában, mint az olyan ügy, amelyben esetleg nincs egyetértés - mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Stuttgartban, a tartomány fővárosában folytatott tárgyalásainak szünetében.

A tartományt a Zöldekkel kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) törvényhozási frakciójának vezetőjével, Wolfgang Reinharttal folytatott megbeszélésén megállapították, hogy a magyarok és németek kapcsolata különleges, a magyar-baden-württembergi kapcsolat pedig a mély történelmi hagyományok és örökség révén "ezen belül még különlegesebb".

Szijjártó eredetileg a tartományi kormánnyal tárgyalt volna Stuttgartban, de a találkozót pár napja lemondták a Jean-Claude Junckert támadó legújabb plakátkampány miatt. Szijjártó ezután "szélsőségesen elfogult, bevándorláspárti zöld politikusnak" nevezte Winfried Kretschmann tartományi miniszterelnököt.

Szijjártó: a baden-württembergi miniszterelnök szélsőségesen elfogult, bevándorláspárti zöld politikus

Ezért nem is sajnálja, hogy lemondták stuttgarti találkozóját. A külgazdasági és külügyminiszter ma sajtótájékoztatót tartott, azért, hogy bejelentse egy koreai vegyipari vállalat nyit üzemet Komáromban, ami 1000 munkahelyet teremt. Bár a sajtótájékoztató eredeti témája a fenti beruházás volt, a jelenlévő újságírókat leginkább a péntekre tervezett stuttgarti látogatás lemondása érdekelte.

A pénteki találkozó után a külügyminiszter már úgy fogalmazott, "a német-magyar kapcsolatrendszerben nagyon sok minden köt minket össze a gazdaság, a kultúra, az emberek közötti kapcsolatok területén, és sokkal több dolog közös, mint amiben adott esetben nem értünk egyet".

Ezzel együtt "törvényszerű, hogy vannak olyan kérdések, amelyeket másként látunk, de ez természetes, hiszen máshonnan nézzük a világot".

"Kétségtelen, hogy ilyen kérdés a migráció kérdése, amelyben mi világossá tettük, hogy Magyarország semmilyen módon nem kíván bevándorlóországgá válni, minden áron megvédi a határait és mindent megtesz annak érdekében, hogy az európai parlamenti  választások után az EP-ben is Magyarország érdekeinek megfelelően migrációellenes többség jöjjön létre."

Figyelmébe ajánljuk