Gulyás Gergely Bécsbe ment, hogy vezető osztrák politikusoknak magyarázkodjon a kormány plakátkampánya miatt

  • narancs.hu
  • 2019. február 28.

Külpol

Még az osztrák operabál is szerepelt a programpontjai között.

Berlin után Bécs felé vette az irányt Gulyás Gergely Miniszterelnökség vezető miniszter, hogy az osztrák politikai élet vezetőivel tárgyaljon - értesült a Népszava. A napilap úgy tudja, Heinz-Christian Strache alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével, Johann Gudenus FPÖ-frakcióvezetővel, Karl Nehammer az Osztrák Néppárt (ÖVP) főtitkárával, Wolfgang Sobotkával, az osztrák parlament alsóházának ÖVP-s elnökével, Karin Kneissl kül- és Európa-ügyi miniszterrel (független) és Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel való találkozó, de még az osztrák operabál is be volt illesztve a politikus programjába.

Az utazás nem véletlen: a Népszava úgy tudja, a tárgyalások annak a „tűzoltó akciónak” a részét képezik, amelynek keretében Gulyás Balog Zoltán volt Emmi-miniszterrel próbálják megmagyarázni a kormány által indított, az Európai Bizottságot és annak elnökét, Jean-Claude Junckert gyalázó kampányt. Mint ismeretes a miniszter a hét elején titokban Annegret Kramp-Karrenbauerrel, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökével is találkozott.

A találkozók létrejötte egyébként érthető, hiszen a Fidesz pártcsaládjában, az Európai Néppártban (EPP) egyre többen látják úgy, hogy egy ilyen kampányt végigvivő kormánynak nincsen helye a pártban. Ausztria jelenlegi kormányfője, a néppárti Sebastian Kurz is elfogadhatatlannak nevezte a kampányt, aki már korábban is bírálta az Orbán-kormányt.

Közben a Politico azt írja, az Európai Néppárt három tagpártja (a Kereszténydemokrata és Flamand, a vallon Humanista Demokratikus Közép, valamint a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt) levélben fordult csütörtökön a pártszövetség elnökéhez, Joseph Daulhoz a Fidesz kizárását kérve - vette észre a 24.hu.

Azt hitték, vége a sorosozásnak?

Tévedtek. Ha egy üzlet beindul... Az európai parlamenti választásokra készül a Fidesz, ezért a kormány „tájékoztató akció" néven kampányba kezd. A kampány célja, hogy „leleplezzék a bevándorlást ösztönző brüsszeli terveket", ami annyiban mindenképp kihívás, hogy ilyen tervek nem léteznek. De ha egyszer már, a tavalyi országgyűlési választások előtt bejött ez a fajta kampány, nem érdemes változtatni.

Figyelmébe ajánljuk