Bayer "unalmas és hülye versek" miatt kihúzná a Néppártból a Fideszt

  • narancs.hu
  • 2020. január 27.

Külpol

Mélyen szívna egyet a „szabad levegőből.”

Nincs meg a többség ahhoz, hogy a Fideszt kitegyék az Európai Néppártból (EPP) – számolt be a Spiegel a minap. Pedig a legtöbben arra számítottak korábban, hogy a párt és a pártcsalád útjai elválnak egymástól, amire utalt az is, hogy amíg a Néppárt kongresszuszt tart (amin többek között a Fidesz sorsáról is döntenek), addig Orbán Viktor a szélsőjobboldali Matteo Salvinivel konferenciázik Rómában.

„A lényeg a mi szempontunkból az, hogy akkor most örüljünk ennek a hírnek, mármint hogy nem zárják ki a Fideszt az EPP-ből vagy mit kezdjünk vele? A magam részéről kifejezem fölöttébb nagy örömömet és megelégedettségemet, ugyanakkor határozottan szeretném kijelenteni, hogy semmi okunk sincsen a Néppártban maradni” – fogalmaz Bayer Zsolt a Magyar Nemzetben közölt publicisztikájában.

Hozzáteszi, hogy a Néppárt vezetősége, Manfred Weberrel az élen, „a hülye verseit olvassa fel nekünk a liberalizmusról, nyitott Európáról, befogadásról, közös európai értékekről miegyébről, és mi szóltunk elsőnek, hogy ezek a versek unalmasak és hülyék. Ráadásul öngyilkossággal érnek fel. Azóta a néppárt a többivel összefogva üt-vág bennünket, hajigál a sarokba a lengyelekkel, olaszokkal, csehekkel együtt. És a helyzet a lehető legegyszerűbb ma már: hallgatjuk-e tovább is, összeverve és megfélemlítve a sarokban a több mint huszonkét oldalas költeményt, vagy távozunk végre, és mélyet szívunk a szabad levegőből?”

Bayer az utóbbira szavaz, de állítása szerint, szó nincs sértődésről. „Nagy tisztelettel üdvözlünk mindenkit, különösképpen Weber őrmestert, ő most a soros, aki egy »jólelkű, nyájas altiszt benyomását szerette volna kelteni. Viszont a pártoló és jóindulatú arckifejezése egy áldozatát megnyugtató hóhér és egy kéjes vízión merengő elmebeteg vonásait egyesítette, valami diabolikus derűben«, szóval közöljük: semmiben sem értünk egyet veletek, úgyhogy távoztunk! Ezt kell tegyük!”

Figyelmébe ajánljuk