Lemondott Marjan Šarec szlovén miniszterelnök

  • narancs.hu
  • 2020. január 27.

Külpol

"Ezzel a koalícióval és parlamenti helyzettel nem tudom teljesíteni az emberek elvárásait."

Marjan Šarec szlovén miniszterelnök hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette lemondását, és új választások kiírását kezdeményezte – írja az MTI  a helyi sajtó közlése alapján.

Hiába nyerte meg Orbán szlovén barátja a választást, a baloldali pártok jelöltek miniszterelnököt

Marjan Šarec a második helyezett párt elnökeként lehet miniszterelnök.

"Ezzel a koalícióval és parlamenti helyzettel nem tudom teljesíteni az emberek elvárásait. A választások után leszek képes várakozásaikat teljesíteni" – jelentette ki az országot parlamenti kisebbségben irányító, balközép szlovén koalíciós kormány miniszterelnöke.

A szlovén kormányfő azután jelentette be lemondási szándékát, hogy Andrej Bertoncelj pénzügyminiszter az egészségbiztosítással kapcsolatos nézeteltérésekre hivatkozva hétfő reggel benyújtotta "visszavonhatatlan" lemondását.

A hatályos törvények szerint a miniszterelnök lemondásával automatikusan a kormány megbízása is megszűnik, azonban lehetőség van rá, hogy új parlamenti többség szerveződjön, akár új miniszterelnök-jelölttel.

Šarec szerint ugyanakkor a legjobb megoldás az volna, ha előrehozott parlamenti választásokat írnának ki. Mint mondta, a választásokon pártja, a Marjan Šarec Listája (LMS) közösen indulna a Miro Cerar előző miniszterelnök Modern Közép Pártjával (SMC), amelynek jelenlegi elnöke Zdravko Počivalšek gazdaságfejlesztési és technológiaügyi minisztere.

"Tisztában vagyok azzal, hogy a politika konyhája azon fog dolgozni, hogy új átmeneti kormányt hozzon létre, de szerintem a legjobb és a legtisztességesebb az lenne, ha új választásokat írnánk ki, hogy az emberek elmondhassák, hisznek-e nekem" – hangsúlyozta Šarec.

A 2018. június eleji parlamenti választást a Janez Janša volt miniszterelnök vezette jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) nyerte meg 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. A választásokon a második helyen befutott LMS elnökét, Marjan Šarecet augusztus eleji rendkívüli ülésén választotta meg a szlovén parlament miniszterelnök-jelöltnek. Az LMS 13 mandátumot szerzett a választásokon.

A szlovén parlament szeptember 13-án szavazta meg az új ötpárti koalíciós kormányt: az LMS, a szociáldemokraták (SD), a Modern Közép Pártja (SMC), Alenka Bratušek korábbi miniszterelnök pártja (SAB) és a nyugdíjaspárt (DeSUS) 43 szavazattal rendelkezik a 90 fős törvényhozásban.
A kisebbségi kívülről támogató Baloldal (Levica) párt, amely 9 mandátummal rendelkezik a parlamentben, idén novemberben megvonta a támogatását a kabinettől, mert az szerintük nem tartotta be a közös megállapodást.

Ezt követően Šarec a parlamenti többséget a két kisebbségi, a magyar és az olasz, valamint a jobboldali ellenzéki Szlovén Nemzeti Néppárt (SNS) négy képviselőjével tudta csak biztosítani, de a kormánykoalíción belül is egyre gyakoribbá váltak a nézeteltérések.

Marjan Šarec volt korábban színész, parodista, tévés személyiség, viszonylag gyorsan robbant be a közéletbe. A polgármestereként már korábban felhagyott a színészettel, inkább önkéntes tűzoltónak állt.

Beszólt a szlovén miniszterelnök a magyar kormánynak az Orbán-karikatúra körüli diplomáciai botrány miatt

Marjan Šarec figyelmeztetett, hogy a szlovénok „ilyen Európát nem akarnak", és „nem fognak olyan Európát támogatni, ahol bárki is a másik fölött akar uralkodni". A „szomszéd országok még a mi médiánkba is beavatkoznak, és azt szeretnék, ha a kormányunk megvédené a magyar kabinetet a médiánktól".

Figyelmébe ajánljuk