Bejelentkezett Párizs főpolgármestere a köztársaság elnöki címért

  • narancs.hu
  • 2021.09.12 16:13

Külpol

Anne Hidalgo 2014 óta vezeti a francia fővárost, és a szavazók nagyjából 8 százalékának támogatását élvezheti. 

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester vasárnap Rouenban bejelentette, hogy indulna a köztársasági elnöki tisztségért 2022-ben. Ez tovább bővíti a megosztott baloldal jelöltjeinek listáját.

Hidalgo azzal indokolta döntését, hogy szeretné minden francia gyermeknek megadni azt az esélyt, amelyet ő is megkapott. Beszédében a főpolgármester elmondta: a környezetvédelem és az emberi méltóság állna politikája középpontjában. Kilátásba helyezte, hogy növelné a tanárok, ápolók, rendőrök és tűzoltók bérét. Hidalgo azzal vádolta Emmanuel Macron jelenlegi elnököt, hogy megosztotta a társadalmat.

Francia eln?kv?laszt?s

 
Anne Hidalgo párizsi polgármester nyilatkozik a sajtó képviselőinek Rouenben 2021. szeptember 12-én, ahol hivatalosan is bejelentette, hogy indul a 2022-es francia elnökválasztáson.
Fotó: Michel Euler / MTI/AP
 

A 62 éves szocialista politikus Spanyolországban született munkás szülők gyermekeként. 2014 óta áll a francia főváros élén. Az elmúlt években a környezetvédelem bajnokaként több kilométer kerékpárutat adott át, illetve a francia fővárosban szinte mindenhol óránkénti 30 kilométeres sebességkorlátozást vezetett be. Franciaországban a következő elnökválasztás 2022. április 10-én esedékes.

Hidalgo a szavazók nagyjából 8 százalékának támogatását tudhatja maga mögött, így kicsi az esélye annak, hogy komoly kihívást jelentsen a politikai verseny két főszereplőjének, hacsak nem egyesíti az egyre jobban meggyengülő és széttöredezett baloldalt. A közvélemény-kutatások jelenlegi adatai szerint a tisztség sorsa Emmanuel Macron jelenlegi elnök és Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke között dőlhet el a választás második fordulója során, amely májusban várható. (MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk