Visszavágják a Soros-szervezetek támogatását, és ez komoly feszültségeket szül

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 13.

Külpol

Sok nonprofit szervezet az utolsó támogatást kapja meg az Open Society Funds-tól, több mint 150 dolgozót el is küldenek.

Egy márciusi körlevélben szerepelt az “átstrukturálás” szó, amivel a Soros György által alapított Open Society Funds nevű alapítvány támogatásában részesülők szembesültek – írja a New York Times cikkét idézve a hvg.hu.

Ahogyan a belső üzenetben fogalmaztak, “az együttműködések természete sok esetben megváltozik”. Mindez annyit jelent, hogy a rendkívül sok szálon futó számtalan támogatási programot racionalizálni fogják. Sok nonprofit szervezet és alapítványi alkalmazott számára egyfajta végkielégítési program indul, ami további egy évre, vagy akár tovább is biztosítja a finanszírozásukat, de leszögezve, hogy a támogatás ezután véget ér.

Az “elszakadást” megkönnyítő, a világ minden táján működő szervezeteknek szánt támogatások kifizetésére az OSF jelentős összeget, több mint 400 millió dollárt különített el. Több mint 150 alapítványi dolgozó számára a végkielégítéssel véget ér a megbízásuk is.

Az egészségügyben és a menekültügyben illetékes támogatottak a lapnak azt mondták,

megdöbbentő, hogy éppen egy világjárvány és egy egyre súlyosbodó menekültválság idején támogatásokat fognak elveszíteni.

Az alapítvány vezetői szerint a változások valóban fájdalmasak lesznek, de elkerülhetetlenek. A lap emlékezet rá, hogy a Soros György és az alapítvány által kitűzött nyitott társadalmakkal szemben terjed az autoriter államberendezkedés, és egyre megosztottabb a civil társadalom. Előveszik természetesen Orbán Viktor példáját is, aki a 90-es évek elején Soros-ösztöndíjjal tanult az Egyesült Államokban, most pedig az idős milliárdos legádázabb ellensége.

“A 2000-es évek elején tapasztalható pozitív változásoktól eljutottunk az emberi jogok és a demokrácia mélyrepüléséig. Békebeli tábornokok vagyunk, miközben újra a háború közepén vagyunk” – mondta a New York Timesnak Mark Malloch-Brown, az OSF elnöke.

A  feszültségek az Open Society Foundations májusi online meetingjén pattantak ki a legdurvábban- írja a hvg.hu. Az Open Society alkalmazottai magyarázatot követeltek, amiért velük nem konzultáltak az átalakításokról szóló döntések előtt. Többen megemlítették, hogy a változások ráadásul egyáltalán nem foglalkoztak a szervezeteken belül fel-felbukkanó rasszizmus és szexizmus kérdésével.

Soros György fia, Alex Soros szerint az átalakítás fájdalmas, de a szervezet erősebb lesz tőle. Azt is hozzátette, hogy bár nagyon fontos neki, hogy az alapítvány vezetésében a sokféleség uralkodjon, de “az apám a főnököm. Én neki dolgozom. Ez a szervezet pedig az ő álmán és az ő pénzén keresztül jött létre és működik.”

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk