Visszavágják a Soros-szervezetek támogatását, és ez komoly feszültségeket szül

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 13.

Külpol

Sok nonprofit szervezet az utolsó támogatást kapja meg az Open Society Funds-tól, több mint 150 dolgozót el is küldenek.

Egy márciusi körlevélben szerepelt az “átstrukturálás” szó, amivel a Soros György által alapított Open Society Funds nevű alapítvány támogatásában részesülők szembesültek – írja a New York Times cikkét idézve a hvg.hu.

Ahogyan a belső üzenetben fogalmaztak, “az együttműködések természete sok esetben megváltozik”. Mindez annyit jelent, hogy a rendkívül sok szálon futó számtalan támogatási programot racionalizálni fogják. Sok nonprofit szervezet és alapítványi alkalmazott számára egyfajta végkielégítési program indul, ami további egy évre, vagy akár tovább is biztosítja a finanszírozásukat, de leszögezve, hogy a támogatás ezután véget ér.

Az “elszakadást” megkönnyítő, a világ minden táján működő szervezeteknek szánt támogatások kifizetésére az OSF jelentős összeget, több mint 400 millió dollárt különített el. Több mint 150 alapítványi dolgozó számára a végkielégítéssel véget ér a megbízásuk is.

Az egészségügyben és a menekültügyben illetékes támogatottak a lapnak azt mondták,

megdöbbentő, hogy éppen egy világjárvány és egy egyre súlyosbodó menekültválság idején támogatásokat fognak elveszíteni.

Az alapítvány vezetői szerint a változások valóban fájdalmasak lesznek, de elkerülhetetlenek. A lap emlékezet rá, hogy a Soros György és az alapítvány által kitűzött nyitott társadalmakkal szemben terjed az autoriter államberendezkedés, és egyre megosztottabb a civil társadalom. Előveszik természetesen Orbán Viktor példáját is, aki a 90-es évek elején Soros-ösztöndíjjal tanult az Egyesült Államokban, most pedig az idős milliárdos legádázabb ellensége.

“A 2000-es évek elején tapasztalható pozitív változásoktól eljutottunk az emberi jogok és a demokrácia mélyrepüléséig. Békebeli tábornokok vagyunk, miközben újra a háború közepén vagyunk” – mondta a New York Timesnak Mark Malloch-Brown, az OSF elnöke.

A  feszültségek az Open Society Foundations májusi online meetingjén pattantak ki a legdurvábban- írja a hvg.hu. Az Open Society alkalmazottai magyarázatot követeltek, amiért velük nem konzultáltak az átalakításokról szóló döntések előtt. Többen megemlítették, hogy a változások ráadásul egyáltalán nem foglalkoztak a szervezeteken belül fel-felbukkanó rasszizmus és szexizmus kérdésével.

Soros György fia, Alex Soros szerint az átalakítás fájdalmas, de a szervezet erősebb lesz tőle. Azt is hozzátette, hogy bár nagyon fontos neki, hogy az alapítvány vezetésében a sokféleség uralkodjon, de “az apám a főnököm. Én neki dolgozom. Ez a szervezet pedig az ő álmán és az ő pénzén keresztül jött létre és működik.”

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.