Békeínségtől szenved a világ Ferenc pápa szerint

  • MTI
  • 2022. december 25.

Külpol

A katolikus egyházfő a Szent Péter bazilika erkélyéről mondta el az Urbi et Orbi áldást.

A harmadik világháborúról beszélt vasárnapi beszédében az Urbi et Orbi áldást megelőzően Ferenc pápa. A karácsonyt sötétben, hidegben, otthonuktól távol töltő ukránokat helyezte az első helyre békefelhívásában. A pápa az értelmetlen háború azonnali leállítását szorgalmazta. Az egyházfő úgy vélte, a betlehemi gyermek születése a fény és a béke útját jelölte ki, de a mai világ más logikát követ.

A tíz hónapja tartó ukrajnai háború élelmiszerválságot okoz távolabbi országokban, súlyosbodott a helyzet Afganisztánban és Afrikában. Márpedig az élelmiszernek nem fegyvernek, hanem a béke eszközének kell lennie. A "harmadik világháború" más helyszínei között említette Szíriát, Libanont, az afrikai Száhel-övezetét, tartós tűzszünetet kért Jemenben, megbékélést Mianmarban, a vérontás befejezését Iránban, a politikai és társadalmi feszültségek megoldását a dél-amerikai kontinensen - kiemelve Haiti régóta szenvedő lakosságát -, a párbeszéd és a kölcsönös bizalom újraindítását szorgalmazta izraeliek és palesztinok között. Azokat sem szabad elfelejteni, akik a gazdasági válságban elveszítették munkahelyüket és nem tudják magukat fenntartani.

Isten egy barlangban születik, egy állatoknak szánt jászolban helyezik el, mivel szülei nem tudtak szállást találni annak ellenére, hogy Mária a szülés órájába érkezett. A hidegben születik, szegényként a szegények között: "csendben és az éjszaka sötétségében érkezik közénk, mivel Isten igéjének nincsen szüksége reflektorokra és kiáltások zajára (..) szívünk ajtaján kopog, hogy melegedésre és menedékre találjon" - mondta.

 Az egyházfő arra érte a mai emberiséget, hogy ébressze fel lelkét a mozdulatlanságából és a hamis ünneplésből, amely megfeledkezik arról, kit is ünneplünk valójában karácsonykor. Az egyházfő úgy vélte, az emberiségnek ma is ugyanezt az utat kell követnie, és az első lépés a felesleges terhektől, a "ballasztoktól" való megszabadulás, mint amilyen a hatalomhoz és pénzhez való ragaszkodás, az önteltség, az álszentség és a hazugság képvisel.

"Jézus ma is egy közömbösségtől beteg világba érkezik, amely nem fogadja be, sőt elutasítja, miként számos külföldivel történik, vagy nem vesz róla tudomást, ahogy mi tesszük a szegényekkel. Ne feledkezzünk meg a sok menekültről, aki ajtóinkon kopogtat vigaszért, melegségért, élelemért. Ne feledkezzünk meg a kirekesztettekről, a magányosokról, az árvákról, az idősekről, akiket a kiselejtezés veszélyezteti, a börtönben levőkről, akiket csak tévedéseikről ítélünk meg, és nem nézünk rájuk emberként" - mondta a pápa.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk