Belgiumban bíróság kötelezte a kormányt a korlátozások feloldására

  • MTI/narancs.hu
  • 2021.03.31 17:45

Külpol

A bíróság szerint nincs jogalapja a járvány megfékezését szolgáló korlátozó intézkedéseknek. 

A koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli intézkedések 30 napon belüli visszavonására kötelezte a belga kormányt a bíróság - közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap szerdán.

Az újság szerint az illetékes bíróság helyt adott egy emberi jogi jogvédő csoport keresetének, amely szerint

a belga kormány jogsértést követett el azzal, hogy alkotmányban rögzített szabadságjogokat figyelmen kívül hagyva fogadott el korlátozó intézkedéseket.

A bíróság törvénytelennek nyilvánította a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott kormányzati intézkedéseket, úgy ítélte meg ugyanis, hogy a rendeletek alapjául szolgáló jogalap nem érvényes.

A bíróság arra kötelezte a belga államot, hogy szüntesse meg a járvánnyal összefüggésben hozott összes intézkedést 30 napon belül. A határozat végrehajtásának késedelme naponta ötezer euró (mintegy 1,8 millió forint) pénzbüntetéssel sújtható - közölték.

Belgium a koronavírus helyi megjelenését követően fogadott el rendkívüli intézkedéseket a járvány visszaszorítására. Az intézkedések között a tanítási intézmények, illetve a nem alapvető árucikkeket árusító üzletek és vendéglátóhelyek bezárása, a nem feltétlenül szükséges külföldi utazások korlátozása, illetve éjszakai kijárási tilalom szerepel.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet szerdai tájékoztatása szerint továbbra is minden koronavírus-fertőzéssel összefüggő adat emelkedik Belgiumban, üteme azonban csökkenést mutat. Az újonnan megfertőzöttek napi átlagos száma 4758, ami 14 százalékkal magasabb az egy hete feljegyzett adatoknál. A vírusfertőzés szövődményeiben átlagosan 26,7 ember hal meg, ami 4,5 százalékos emelkedést jelent heti viszonylatban.

Neked ajánljuk