Beperelték az izraeli államot a Hamász által megtámadott fesztivál túlélői

  • narancs.hu
  • 2024. január 2.

Külpol

A kereset szerint a biztonsági szervek a kockázatok ellenére sem adtak utasítást a fesztivál leállítására.

A Hamász terroristái által október 7-én megtámadott izraeli zenei fesztivál túlélői közül 42-en beperelték az izraeli hadsereget, a belbiztonságért felelős Shin Betet és a rendőrséget, amiért nem tudták megakadályozni a mészárlást – írja Haaretz értesüléseire hivatkozva a 444.hu.

A keresetet benyújtó ügyvédek 200 millió sékelt (nagyjából 19 milliárd forint) kártérítést követelnek a biztonsági erőktől. Ez az eddigi legnagyobb kártérítési per, amit az izraeli állammal szemben indítottak. A keresethez csatolt szakértői jelentésben megemlítik, hogy

a biztonsági szervek akkor sem adtak utasítást a fesztivál leállítására, amikor már érkeztek jelzések a biztonsági kockázatokról.

Kiderült az is, hogy bár a hadsereg először kifogásolta, hogy a gázai határ közelében akarnak megtartani egy ekkora rendezvényt, végül megadták az engedélyt, majd az utolsó pillanatban azt is jóváhagyták, hogy a fesztivál egy nappal tovább tartson. A Gázai Hadosztály műveleti tisztje korábban például éppen azért ellenezte a sivatagi buli megtartását, mert úgy látta, nem tudnák megfelelően biztosítani a rendezvényt, mivel a katonák nagy része épp akkor ment szabadságra a Szimhát Tóra ünnep miatt.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a terrortámadás után nem sokkal a Shin Bet vezetője, Ronen Bar elismerte, hogy nem tudtak megfelelő figyelmeztetéseket kiadni a támadás előtt, pedig az előző este kaptak jelzéseket a Hamász szokatlan mozgásairól. A túlélőket képviselő ügyvédek szerint egyetlen telefonon múlt volna a felperesek testi-lelki épsége és a több száz élet megmentése.

(Címlapképünkön: A Hamász október 7-i Izrael elleni fegyveres támadásakor a Nova elektronikus zenei fesztiválon meggyilkolt vagy túszul ejtett emberek fényképei a Gázai övezet közelében fekvő izraeli Reim kibuc környékén 2023. november 28-án. Fotó: MTI/AP/Ohad Zwigenberg)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk