Stoltenberg: Svédország legkésőbb júliusra a NATO tagja lesz

  • narancs.hu
  • 2024. január 2.

Külpol

A szövetség főtitkára szerint a skandináv ország már ott lesz a következő NATO-csúcstalálkozón.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár biztos benne, hogy Svédország legkésőbb júliusig csatlakozni fog a katonai szövetséghez – derül ki a német DPA hírügynökségnek tett nyilatkozatából, amelyet a Politico szemlézett. Stoltenberg úgy fogalmazott,

a következő NATO-csúcstalálkozó július 9. és 11. között lesz Washingtonban, addigra pedig a skandináv ország már teljes jogú tagja lesz a szövetségnek.

A Politico emlékeztetett, NATO-csatlakozási kérelmükkel Svédország és Finnország évtizedekig tartó semlegességüket hagyták hátra, miután Vlagyimir Putyin háborút indított Ukrajna ellen. Bár Helsinki kérelme már tavaly jóváhagyták a tagállamok, a svéd csatlakozást Törökország és Magyarország is akadályozza. Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban jelezte, többek között azt szeretné, ha a svéd kormány fellépne a területén tartózkodó kurd Munkáspárt (PKK) tagjaival szemben, később pedig az Egyesült Államoktól beszerezni kívánt F-16-os vadászgépekre hivatkozva késleltette Svédország csatlakozásának ratifikálását. 

A 24.hu azt is felidézte, hogy december végén megtartott nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor tagadta, hogy Svédország ügyében lenne török-magyar megállapodás. Azt azonban elmondta, hogy a magyar parlamentnek „nincs nagy gusztusa” Svédország tagsági kérelmének ratifikálásához. Néhány nappal később a török parlament külügyi bizottsága végül jóváhagyta Svédország csatlakozását a szövetséghez, így már csak a képviselőknek kell elfogadniuk azt. Stoltenberg nyilatkozatában kiemelte, Stockholm tartotta magát az Ankarának tett vállalásaihoz és engedményeket tett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.