Berlini ukrán nagykövet: háborúban vagyunk, nem az óvodában

  • narancs.hu
  • 2022. május 3.

Külpol

Erős üzenetet küldött Scholz kancellárnak Andrij Melnyik. 

A magyar közönség időnként meglepően élesnek találhatja Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövet kijelentéseit (elhíresült például az a mondata, mely szerint "stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz"), ez a stílus még diplomatikusnak is nevezhető ahhoz képest, amit Nepop berlini kollégája alkalmaz.

Andrij Melnyik, Ukrajna németországi nagykövete Olaf Scholz kancellár szavaira reagálva azt nyilatkozta a DPA hírügynökségnek, hogy "ez a legbrutálisabb megsemmisítő háború Ukrajna náci megszállása óta, nem az óvodában vagyunk."

Előzőleg Scholz kancellár arról beszélt, hogy nem tervez kijevi látogatást, mert a múlt hónapban az ukrán vezetés megakadályozta, hogy a német köztársasági elnök, Frank-Walter Steinmeier Ukrajnába látogasson lengyel és balti államokbeli kollégáival.

Az ukrán vezetés állítólag azért nem látta szívesen Steinmeiert, mert a szoros orosz-német kapcsoaltok egyik szimbólumát látják a köztársasági elnökben.

Olaf Scholz szerint nem elfogadható, hogy így bánjanak Németország államelnökével, miközben Németország katonai és pénzügyi segítséget nyújt Ukrajnának és a jövőbeli biztonsági garanciákhoz is hozzájárulhat.

Az ukrán nagykövet erre reagált az óvodás kiszólással, és azt is mondta, hogy nem igazán államférfira vall úgy viselkedni, mint egy "sértett májkolbász" (beleidigte Leberwurst - ez egy kifejezés a népmet szlengben).

(Politico)

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk