Uniós biztos: Magyarországon veszélyben van az EU költségvetése

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 3.

Külpol

Didier Reynders nem lát pozitív fejleményeket a magyar jogállamiság helyzetében. 

Mivel nem születtek intézkedések Magyarországon az Európai Bizottság jogállamisággal kapcsolatos aggodalmainak orvoslására, a Bizottság úgy véli, hogy az Európai Unió költségvetése, pénzügyi érdekei veszélyben vannak - jelentette ki Didier Reynders igazságügyi biztos kedden Strasbourgban.

Nem tudok pozitív fejleményekről beszámolni a jogállamiság helyzetével kapcsolatban sem Magyarország, sem Lengyelország esetében" - fogalmazott Reynders az Európai Parlament plenáris ülésén, a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről folytatott vitán.

Kijelentette: az Európai Bizottság nem habozik használni a rendelkezésére álló eszközöket az unió alapértékeinek és pénzügyi érdekeinek megvédésére.

A Bizottság múlt héten írásbeli értesítést küldött a magyar kormánynak az úgynevezett jogállamisági mechanizmus elindításáról. A mechanizmus lehetővé teszi az uniós támogatások (vagy azok egyrészének) felfüggesztését, ha egy tagállamban a jogállamiság elveinek megsértése a pénzek szabályszerű felhasználását veszélyezteti.

A magyar kormánynak két hónapja van, hogy reagáljon a Bizottság felvetéseire. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk