Beszakadt az Elba egyik hídja Drezdában

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 11.

Külpol

Az 1971-ben épített hídon a beomlása előtt 18 perccel még átment egy villamos. 

Szerdára virradó éjjel leszakadt a kelet-németországi Drezdában az Elbán átívelő Carola-híd egy része. Az MDR beszámolója szerint a híd villamosközlekedésre szolgáló része hajnali 3 után nem sokkal szakadt le, előtte 18 perccel még áthaladt rajta egy villamos. 

A híd mintegy 100 méteres szakasza zuhant bele a folyóba, a tűzoltók felmérése szerint azonban a híd többi része is életveszélyes, illetve az összeomlás fenyegeti, sajtóinformációk szerint egy másik hídszegmens is megereszkedett. 

 
Fotó: Robert Michael / MTI/AP/DPA
 

A balesetben senki nem sérült meg. A rendőrség hangsúlyozta, hogy nem találtak szándékosságra utaló nyomokat, és bár a híd beszakadásának okai egyelőre ismeretlenek, a drezdai útépítési hatóság szerint az összeomlás oka a szerkezet felújításra szoruló acélrészeinek korróziója volt. 

A híd fontos közlekedési útvonalnak számított az óváros és az újváros között, a beomlása pedig nemcsak a szárazföldi közlekedést nehezíti meg, de a folyóba zuhant hídelemek miatt egyelőre az Elbán sem lehet hajózni a szakaszon, ráadásul a romok körül erős áramlatok keletkeztek, és fennáll az árvíz veszélye is. Emellett a híd beomlásával távhővezetékek is elszakadtak, így a város nagy részén a távfűtés és a melegvíz-szolgáltatás is szünetel. 

 
Fotó: Robert Michael / MTI/AP/DPA
 

A most összeomlott híd elődjét a Waffen-SS visszavonuló alakulatai robbantották fel 1945-ben, ennek maradványainak eltakarítása után 1967 és 1971 között épült meg az új, 32 méter széles, három (két autós és egy villamosos) szelvényből álló Carola-híd, az NDK legnagyobb fesztávú feszített betonhídja, amelyet 2022-ben műemléknek is nyilvánítottak. 

A híd 2019 óta felújítás alatt állt, egyelőre nem tudni, hogy a felújítási munkálatoknak volt-e köze a híd beomlásához. A most összedőlt C szelvényre a két autós szelvény felújítása után került volna sor, de a szakemberek szerint nem volt előre tudható, hogy ennyire rossz az állapota. 

 
Fotó: Christian Essler / MTI/AP/DPA/
  

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk