Beszünteti oroszországi működését a Szabad Európa Rádió

Külpol

 De külföldről folytatják Oroszország "katasztrofális" ukrajnai inváziójának tudósítását.

Beszünteti oroszországi tevékenységét az Egyesült Államok által finanszírozott Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL).

A döntést Jamie Fly, a RFE/RL elnöke közölte, a rádió ellen indított csődeljárásra, az orosz rendőrség újságírókkal szembeni fellépésére és a pénteken elfogadott, rémhírterjesztést és a szankciófelhívást büntető orosz törvényre reaálva. Úgy fogalmazott, a rádióra rá lett kényszerítve a döntés "a Putyin-rezsim igazság elleni támadása" nyomán. Hozzátette, hogy

külföldről folytatják Oroszország "katasztrofális" ukrajnai inváziójának tudósítását.

A Szabad Európa Rádió helyi irodája egyébként már 1991 óta működött Oroszországban. Fly kijelentette:

A Kreml, amely kétségbeesetten próbálja gátolni az orosz állampolgárokat abban, hogy megtudják az igazságot az Ukrajnában indított illegális háborúról, újságíróink évek óta tartó fenyegetését, megfélemlítését és zaklatását követően most becsületes újságírókat bélyegez árulókként."

Az új sajtótörvényre válaszul számos nemzetközi sajtóorgánum és hírügynökség, köztük az amerikai CNN, a brit BBC, a kanadai CBC, az olasz RAI, a német ARD és ZDF, valamint a Bloomberg függesztette fel részben, vagy egészben oroszországi tevékenységét. Szombat este pedig a  spanyol EFE hírügynökség, valamint a közszolgálati televízió és rádió (RTVE) is bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti tájékoztatási tevékenységét Oroszországból.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk