Betiltott szekta Kínában: Városban és Falunkung

  • Ko Vang-csi
  • 1999. július 29.

Külpol

Csütörtökön tiltották be a hatóságok Li Hung-cse mester szektáját, és vasárnap már híre ment, hogy a főkolomposokat bíróság elé állítják a közrend megzavarása, az állam biztonságának veszélyeztetése és csalás vádjával. Ez három és tíz év közötti börtönbüntetést jelent.
Csütörtökön tiltották be a hatóságok Li Hung-cse mester szektáját, és vasárnap már híre ment, hogy a főkolomposokat bíróság elé állítják a közrend megzavarása, az állam biztonságának veszélyeztetése és csalás vádjával. Ez három és tíz év közötti börtönbüntetést jelent.

Most, hogy a gazdasági racionalizálásban gondolkozó Kína nemcsak látványos gazdasági eredményeket, hanem egyre több vesztest is produkál, újra virágzanak a hitek és kultuszok, jövendőmondók, javasok és varázslók teremnek ezerszámra. A Falunkung szekta (és nézetrendszer) eszmei tartalmához a ráció rozsdás béklyóiban vergődő átlagos európai ember eleve föl nem ér. Amennyit lát, az egy rész kondenzált buddhizmus, egy rész hígított taoizmus, egy rész testmozgás. Energiák emanálnak egy középütt svasztikával díszített, forgó izéből, amely a Tudás Kerekének egy változata, és ezek az energiák betegséget gyógyítanak, öregedést késleltetnek, kivételes esetekben halhatatlanságot eredményeznek, de minimum a dimenziókon történő áthatolás képességét. Mindezek érdekében néhány könnyen elsajátítható légzőgyakorlat elvégzésére, valamint az igazmondás, a jótékonyság és a türelem, a tűrés erényének gyakorlására van szükség.

Kerék és trombita

A szekta egyik híve állítólag a saját gyomrában vélte felismerni a mondott kereket, neki is látott egy olló segítségével, hogy kiemelje e méltatlan rejtőzködés homályából, az energiák természetes ömlését és önnön életét ily módon rövidre zárva. A kínai hírközlés legalábbis ilyesfajta esetekről tud, amelyek mind azt jelzik, hogy a Falunkung egyenes út a tébolyba és az öngyilkosságba.

A kínaiak - ezen belül főleg a középkorúak, ezen belül főleg a nők - viszont láthatóan szembehelyezkednek ezzel a felfogással. A szekta hívei egyre többen vannak ugyanis - hivatalos becslés szerint kétmillióan, saját ismereteik szerint nyolcvanmillióan, és ehhez jön még húszmillió további követő szerte a világon Európától Ausztráliáig. Akármelyik is a valódi adat, mindenképpen szép szám ahhoz képest, hogy egy csupán hét éve létező, engedély nélküli szerveződésről van szó.

Az alapító Li Hung-cse nagyjából 48 éves lehet, de olykor sejtelmesen utal rá, hogy voltaképpen öröktől fogva él. Annyit lehet tudni róla, hogy fiatalon egy erdészeti fúvószenekarban trombitált, aztán hivatásos katona, majd biztonsági őr lett. A hivatalos rossz nyelvek állítják, hogy milliókat kasszírozott a híveitől, és amikor pár éve kilépési vízumért folyamodott, a hatóságok boldogan szabadultak meg tőle.

Másként lélegezni

A Falunkung másként lélegző elkötelezettjei ott tornásznak reggelente a nagyvárosok parkjaiban az egyéb - ideológiamentes - ősi testgyakorlatokat végző törvénytisztelő polgárok között, nehéz dolguk is lesz a rendőröknek, akiknek mostantól résen kell majd lenniük, hogy kiszűrjék, kik azok, akik kerékre és energiákra gondolnak, miközben levegőt vesznek.

Ha csak ez a légzőgyakorlatozás volna, meg az igazmondás és a türelem, a Falunkung békésen szerveződhetne mind a mai napig. De nem így történt. Még április közepén történt, hogy Tiencsin városában egy helyi lap cikket közölt bizonyos pszichés rendellenességekről, amelyek a szerző szerint ezekkel a gyakorlatokkal állnak kapcsolatban. A hívek helyreigazítást követeltek, amikor pedig ez nem történt meg, nap mint nap tüntetni kezdtek a szerkesztőség előtt. Néhány nap alatt többezresre nőtt a tömeg, úgyhogy ekkor kivezényelték a rendőröket, akik - mint hírlik - megvertek, illetve letartóztattak néhány tüntetőt.

Erre aztán másnap Peking központjában, a kormányzati negyedben már tízezren gyűltek össze - érthetetlen módon kijátszva a tömegesen nyüzsgő civil ruhás rendőrök figyelmét. De ha már ott voltak, nem küldték el őket, semmi oszlatás, semmi őrizetbe vétel. A hatóságok - akkor - az újabb keletű íratlan szabályok szerint jártak el: semmi feltűnés, semmi dráma, megragadni a tiltakozás - általában gazdasági jellegű - lényegét, aztán el is lehet kezdeni az egyezkedést, a tüntetők pedig mehetnek haza. Csakhogy ezek a tüntetők továbbra sem akartak mást, mint annak a bizonyos cikknek a helyreigazítását. Semmi jelszó, semmi transzparens, semmi homlokszalag. Este haza is mentek békével.

Túl sokan

Csak a létszámukkal volt baj. Tienanmen óta, vagyis tíz éve nem volt ekkora megmozdulás a kínai fővárosban. A hatósági tétlenkedés emiatt csak látszólagos volt és átmeneti. A háttérben beindult a rendőrségi gépezet, és ha korábban nem, most már megállapítást nyert, hogy a Falunkung valójában egy piramis-jellegű, internetet használó országos hálózat, 39 központtal, 1900 oktatási alközponttal és 23 000 elmélkedő- és gyakorlóteremmel. Kiderült az is, hogy a szektatagok között párttagok, sőt vezető funkcionáriusok is vannak. És ha netán igaz volna, hogy valóban nyolcvanmillióan vannak, ez azt jelentené, hogy a szervezet sokkal nagyobb, mint maga a párt.

Egy hónappal ezelőtt ismét tüntetni próbáltak Pekingben a szekta tagjai - ezúttal a Falunkung hivatalos engedélyezését követelve. Ekkor már türelmetlenebb volt a rendőrség: a résztvevőket rendőrségi buszokon egy (más forrás szerint több) stadionba vitték, ahonnan hazaküldték őket.

Ezután következett a múlt keddi nagy lecsapás: összesen 14 városban több mint száz Falunkung-vezetőt vettek őrizetbe. Emiatt másnap kétszer ennyi helyen voltak tüntetések, annak ellenére, hogy a letartóztatásokat a hatóságok titokban tartották. A hivatalos reakció ekkor is a tüntetők elszállítása, a valós vagy vélt szervezők letartóztatása volt. Csütörtökön pedig hivatalos közleményt adtak ki, amely szigorúan megtiltja a babonát terjesztő, zavart keltő, stabilitást veszélyeztető szekta további működését.

Li Hung-cse, a szekta vezetője Amerikából figyelmeztette Pekinget, hogy a tiltásnak nem lesz jó vége, a végén még vérontás lesz. Mindazonáltal, ha Peking úgy látja jónak, ő kész hazatérni.

Ko Vang-csi

Figyelmébe ajánljuk