Még mindig többen félnek az EU-ban a migrációtól, mint a klímaváltozástól

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. december 20.

Külpol

A terrorizmustól ugyanakkor egyre kevésbé tartanak az uniós polgárok.

A migrációt és az éghajlatváltozást tartják a legtöbb aggodalomra okot adó jelenségeknek az Európai Unió polgárai - derült ki az Európai Bizottság pénteken közzétett, az egész Európai Unióra kiterjedő elégedettségi felméréséből.

A kutatás szerint a legaggasztóbb dolgok a következők az EU-s polgárok szerint:

1. migráció - ezt 34 százalék jelölte meg, ugyanúgy, mint a legutóbbi, tavaszi felméréskor.

2. éghajlatváltozás - ezt most 24 százalék mondta, de ez 2 százalékkal több, mint legutóbb.

3. az unió gazdasági helyzete - 18 százalék.

4. terrorizmus - 15 százalék, de tavasz óta ez 3 százalékkal csökkent csökkenést mutatott, sőt, 2017 tavasza óta 29 százalékkal kevesebben jelölték meg.

5. munkanélküliség - 12 százalék.

A saját országukra vonatkozóan a legtöbben az egészségügyi és szociális biztonságot tartották a legfontosabb nemzeti kérdésnek (23 százalék), de a második helyre itt is a környezetvédelem (21 százalék) került, míg a munkanélküliség a harmadik helyen áll 20 százalékkal. 18 százalék említette a megélhetési költségekkel kapcsolatos aggodalmakat, és saját országuk legfontosabb problémái között csak a válaszadók 17 százaléka említette a bevándorlást.

A jelentésből Magyarországra vonatkozóan az derült ki, hogy a válaszadók 52 százaléka bízik az uniós intézményekben, amíg az uniós átlag e tekintetben 43 százalék. A magyarok 61 százaléka vélekedett úgy, hogy az unióban működik a demokrácia, amíg az uniós átlag e kérdést tekintve 52 százalék volt.

Arról, hogy a válaszadók milyen mértékben érzik magukat uniós polgárnak, a magyarok 80 százaléka válaszolt pozitívan, magasabb arányban, mint a 70 százalékos uniós átlag.

A felmérésből az is kiderült, hogy az európai gazdasági és monetáris unió szempontjából a magyarok 60 százalékban, valamivel a 62 százalékos európai átlagnál kevesebben érezték fontosnak az euró mint közös uniós fizetőeszköz használatát.

Figyelmébe ajánljuk