Biden: "az orosz invázió továbbra is határozottan lehetséges"

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. február 16.

Külpol

Az amerikaiak még nem tudták ellenőrizni, hogy tényleg visszavonták-e az orosz katonák egy részét az ukrán határ közeléből. 

Egy Ukrajna elleni orosz invázió továbbra is lehetséges, miután az amerikai tisztviselők nem tudták ellenőrizni Moszkva azon állítását, hogy a katonai erők egy részét visszavonták az ukrán határról - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök kedden a Fehér Házban elmondott beszédében.

"Az orosz védelmi miniszter ma arról számolt be, hogy egyes katonai egységek elhagyják az Ukrajna közelében lévő állásaikat. Ez jó lenne, de még nem ellenőriztük, hogy az orosz katonai egységek visszatérnek-e otthoni bázisaikra" - fogalmazott Biden. Az elnök szerint az elemzők továbbra is azt állítják, hogy "fenyegető a helyzet", ugyanis Oroszország 150 000 katonával veszi körül Ukrajnát. "Az invázió továbbra is határozottan lehetséges" - mondta Biden.

Az elnök ismét felhívta az Ukrajnában tartózkodó amerikaiak figyelmét, hogy hagyják el az országot, "mielőtt túl késő lenne biztonságosan távozni".

Biden beszédében óva intette Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ukrajna megszállásától, mondván, ezzel Oroszország "öncsonkítást" hajtana végre. "Ha Oroszország megindítja a támadást az elkövetkező napokban, vagy hetekben, akkor Ukrajna emberi veszteségei óriásiak lesznek, de Oroszország is hatalmas stratégiai árat fog fizetni" - mondta az elnök. Hozzátette: "a világ nem fogja elfelejteni, hogy Oroszország a szükségtelen halált és pusztítást választotta".

Biden ismét arra hívta fel Moszkva figyelmét, hogy válassza a diplomáciai utat, és megismételte, hogy Oroszországot súlyos szankciókkal sújtják, amennyiben megtámadja Ukrajnát. Az elnök megjegyezte, hogy az Egyesült Államok kész megvitatni Oroszországgal és a NATO-val a "fegyverzetellenőrzésről, az átláthatóságról és a stratégiai stabilitásról szóló megállapodásokat".

"Amíg van remény a diplomáciai megoldásra, ami megakadályozza az erőszak alkalmazását, és elkerülhetjük az azt követő elképesztő emberi szenvedést, addig folytatjuk" - fogalmazott.

Az amerikai elnök azt mondta: az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Moszkvával, de megígérte, hogy "erővel válaszolnak", ha Oroszország veszélyezteti az Ukrajnában tartózkodó amerikaiakat.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk