Biden vitatja Zelenszkij állítását, miszerint a Lengyelországot ért rakéta nem ukrán volt

  • narancs.hu
  • 2022. november 17.

Külpol

Egyelőre nincs bizonyíték, ami alátámasztaná Zelenszkij állítását.

Joe Biden amerikai elnök vitatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra vonatkozó kijelentését, hogy a kedden Lengyelországban lezuhant rakétamaradványok, amelyek két ember halálát okozták, nem ukrán eredetűek voltak. "Ez nem bizonyíték" - mondta Biden újságíróknak a Fehér Házban csütörtökön, miután visszatért egy ázsiai útról, írja Sky News.

Az ukrán elnök szerdán azt hangoztatta, hogy kétség sem férhet hozzá, hogy a rakéta nem ukrán eredetűek. Azt kérte, hagy férhessenek hozzá az ukránok is a robbanás helyszínéhez, hagy vegyenek részt a vizsgálatban.

Az eddigi vizsgálatok alapján az amerikai védelmi miniszter, a NATO és Lengyelország is azt valószínűsíti, hogy ukrán légvédelmi rakéta volt, de Zelenszkij szerdán azt mondta: "Biztos vagyok benne, hogy azok nem a mi rakétáink voltak." Elmondása szerint jelentéseket kapott az ukrán fegyveres erők és a légierő parancsnokságától, és "csak bízni tud bennük".

Biden azt mondta, a rakéta röppályája azt sugallja, hogy valószínűleg nem Oroszországból érkezett.

Mint ismert, kedd este csapódott be egy rakéta Lengyelország területén, az ukrán határ menti Przewodów faluban. Két ember meghalt. A hivatalos lengyel álláspont szerint a becsapódás helyszínén egy ukrán légelhárító rakéta maradványait találták meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk