Boris Johnson főtanácsadója megmagyarázza, miért szegte meg a karantént

  • narancs.hu
  • 2020. május 25.

Külpol

"Kivételes helyzetben cselekedtem."

Boris Johnson brit miniszterelnök főtanácsadója azt közölte, hogy felesége és kisgyermeke érdekében, "kivételes helyzetben" cselekedett, amikor a koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt karanténintézkedések ellenére több száz kilométert utazott családjával.

A hétvégén derült ki, hogy Dominic Cummings március végén a Londontól több mint 400 kilométerre északkeletre lévő Durham megyébe, szülei birtokára autózott, jóllehet a brit kormány alig néhány nappal korábban szigorú korlátozásokat rendelt el. Az azóta valamelyest enyhített korlátozások közé tartozott, hogy a lakosság csak a legszükségesebb esetekben – gyógyszerek, élelmiszerek beszerzése végett – léphetett ki az utcára, és a más háztartásban élő hozzátartozók meglátogatása is tilos volt.

A rendkívül befolyásos miniszterelnöki tanácsadó utazásának ügye régen nem tapasztalt belpolitikai botránnyá szélesedett, és Cummings lemondását az ellenzék mellett a kormányzó Konzervatív Párt több prominens képviselője is követeli.

Cummings azonban a Downing Streeten tartott hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: ő is, felesége is beteg volt, kisgyermeküket nem volt kire hagyni Londonban, ezért észszerű megoldásnak tartotta, ha családjával szülei közelébe utazik.

Figyelmébe ajánljuk