Börtön fenyegeti Strachét?

  • narancs.hu
  • 2019. május 20.

Külpol

A bécsi ügyészség már vizsgálatot indított az ügyben.

Ausztriában felvetődött a lehetősége annak, hogy büntetőjogilag is felelősségre vonhatják Heinz-Christian Strachét, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét, valamint a vasárnap a pártból is kilépett volt frakcióvezetőt, Johann Gudenust a péntek este kikerült botrányos videofelvétel miatt. Ebből kiderült: Strache vissza akart élni hatalmával, meg akarta sérteni a pártfinanszírozási törvényt, az Orbán Viktoréhoz hasonló médiaimpériumra törekedett – értesült a Népszava.

A Der Standard szakértőkre hivatkozva azt írta, aligha fenyegeti börtön a két politikust, jogi értelemben ugyanis nem lehet felelősségre vonni őket. Azt azonban mindenképpen meg kell vizsgálni, milyen mértékben sértették meg a pártfinanszírozási törvényt. A bécsi ügyészség vizsgálatot indított az ügyben. A felvétel készítésének időpontjában egyik politikus sem volt felelős pozícióban. A busás állami megrendelések ígérete csak a jövőre vonatkozott, ami miatt még nem lehet elítélni őket.

A Süddeutsche Zeitung újabb részleteket közölt a felvételből. Ebből az FPÖ orosz kapcsolatairól lehet többet megtudni. Strache, miután 2005-ben pártelnökké választották, találkozott Maxim Sevcsenkóval, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadójával, akinek azt vázolta, hogyan működhetnének együtt.

Ma is sűrű nap lesz az osztrák belpolitikában. Alexander Van der Bellen köztársasági elnök megkezdi a konzultációkat a pártokkal az előrehozott voksolásról, melynek időpontjaként vasárnap szeptember elejét jelölte meg. El kell dőlnie annak, milyen összetételű kormány irányítsa az országot az idő előtti voksolásig. Minden jel arra utal, hogy a kormányzás az FPÖ nélkül folytatódik, mivel a néppárttal való viszony nagyon megromlott.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?