Brüsszel után rögtön Szentpétervárra utazott Szijjártó Péter

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 30.

Külpol

Nem tudjuk, miről beszéltek, de jóval kellemesebb hangulatú megbeszélés lehetett, mint a brüsszeli.

A magyar külügyminiszter három órán át tárgyalt a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszej Millerrel pénteken Szentpéterváron. Azt nem tudjuk, pontosan miről, Szijjártó csak annyit közölt, hogy  „az európai energiapiaci helyzetről” beszéltek.

A fideszes politikus megnyugtatta a közönségét, hiszen a Gazprom teljesíti a magyar kormánnyal 2021-ben kötött szerződésében vállalt kötelezettségeit. Ez nem újdonság, hiszen a földgázvásárlási szerződés ugyanis tizenöt évre szól, vagyis 2036-ban jár le.

„Orosz gáz nélkül nem lehet Magyarország energiabiztonságát garantálni. Ez nem ideológia, hanem fizika és matematika kérdése. Ennek kimondásához ma kell némi bátorság Európában, de Magyarország elégedett az orosz energetikai együttműködéssel, amely az ország ellátásbiztonságának egyik záloga” - közölte a miniszter.

Szijjártó Péter csütörtökön dühösen beszélt arról, hogy Joseph Borrell nem Budapesten, hanem Brüsszelben hívta össze a külügyminiszterek informális tanácsülését. „Óvodás reakció” – kommentálta a magyar kolléga, aki „háborús pszichózissal” vádolta a többieket. A megbeszélés legfontosabb kérdése az ukrán háború volt, de abban Szijjártó saját beszámolója szerint „a reális helyzetértékelés teljes hiányával és a háborús pszichózis tombolásával találkozott”. „Az uniós országok többsége és a brüsszeli elit is háborúspárti álláspontot képvisel” – mondta, és ellenezte azt, hogy Ukrajna a Nyugattól kapott fegyverekkel csapást mérjen Oroszország belső területeire.

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Négy év után jutott eszébe a leköszönő fideszes polgármesternek, hogy többmilliós jubileumi jutalom jár neki

Dávid Zoltán orosházi városvezető jegyezte a saját maga jutalmazásáról szóló előterjesztést. Ráadásul úgy, hogy az négy évvel ezelőtt lett volna esedékes. Az ellenzék szerint mindez elévült, így törvénytelen. Néhány szakértő dodonai véleményére támaszkodva a fideszes többség persze megszavazta az előterjesztést.